Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat zuiveringszout - 'baking soda' in het Engels - de residuen van gewasbeschermingsmiddelen op fruit het beste wegwast.

Onderzoekers van de universiteit van Massachusetts wilden weten hoe je appels het schoonst krijgt. Ze besproeiden biologische appels met antischimmelmiddel thiabendazol en het insecticide/wormbestrijdingsmiddel fosmet. Vervolgens wasten ze de appels met gewoon kraanwater, zuiveringszout (een natriumbicarbonaatoplossing) en een industriële bleekwateroplossing (ook bekend van de 'chloorkip'; chloorwassing is een gebruikelijke Amerikaanse reinigingsmethode). Vijftien minuten wassen met de 'baking soda'-oplossing waste bijna alle residuen weg. De in de fruitindustrie gebruikelijke wasmethoden, 2 minuten wassen met kraanwater of bleekwater, verwijderden wel bacteriën maar scoorden slechter op het weghalen van residuen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het Journal of Agricultural and Food Chemistry.
CNN - Pesticides: How 'bout washing them apples?
  • Deel
Druk af