De vrolijk gekleurde 'caps' met (vloeibaar) wasmiddel blijken op kinderen een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. Vorig jaar nam het aantal vergiftigingen doordat kinderen het wasmiddel voor snoep aan zien voor het tweede jaar op rij aanzienlijk toe, meldt het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) in de Volkskrant. Maar liefst 37 meldingen per maand kwamen er binnen in 2013. Minder dan in onze buurlanden, waar de 'caps' al langer op de markt zijn, maar voldoende reden voor het NVIC om alarm te slaan.

Ziekteverschijnselen
Kinderen kunnen door het wasmiddel misselijk worden, braken en ademhalingsproblemen krijgen. In ernstiger gevallen kan de inhoud van de caps de slokdarm verbranden of een chemische longontsteking veroorzaken. In capsule-vorm blijken de wasmiddelen bovendien giftiger dan bij een slok uit een fles wasmiddel.

Bittere smaak
Fabrikanten doen er wat aan. De builtjes zijn onzichtbaar gemaakt in gesloten verpakkingen. Er worden campagnes georganiseerd om ouders te waarschuwen. Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten (NVZ) hebben die succes. Het aantal incidenten met de buitjes zou daardoor alweer afnemen. Daarnaast zouden er nu waskussentjes met een bitter smakende coating komen die zo vies zijn 'dat kinderen ze meteen weer zullen uitspugen', schrijft De Volkskrant.
Dit artikel afdrukken