Teelt waar nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen aan te pas komen, en waar verhoudingsgewijs een minimum aan water en energie voor is gebruikt. Nederland is er goed in en staat er wereldwijd om bekend. Onze innovatieve kassystemen en expertise op het gebied van glastuinbouw zijn om die reden ook een belangrijk exportproduct geworden. Wrang dus dat daar meer mee te verdienen valt, dan met de teelt van tomaten zelf.

Dat moet anders, vindt NieuwVers. Met de verkiezing van de 'beste rauw te eten tomaat van Nederland' startte ze een zoektocht naar telers die smaakvolle tomaten telen én die zelfs voor Nederlandse begrippen voorop lopen in de manier waarop ze dat doen. We ontvingen 23 inzendingen van kandidaten.

Aan Rob Baan (Koppert Cress), Laurens Vlaar (CLM), Maren Schoormans (Priva) en Peter Klapwijk (GreenQ) de schone taak om deze week de kandidaten te beoordelen en er de uitschieters een plek in de finale op 22 Mei aan te bieden. Voor die beoordeling zal de jury kijken naar een flink aantal aspecten die de afgelopen weken hier op Foodlog de revue passeerden. Een overzicht van die criteria en invalshoeken is te vinden in deze bijlage. Graag vragen we jullie er nog eens naar te kijken en te laten weten of er wat over het hoofd wordt gezien, o.a. in het licht van de 10 doelprincipes die NieuwVers hanteert.

Kort samengevat
Koplopers maken slim en goed gebruik van middelen om de productie en smaak van de tomaten te optimaliseren. Efficiëntie (in o.a. mest-, energie en watergebruik, of bijvoorbeeld ruimtegebruik in de kas) speelt daarbij een grote rol. Maar de telers die NieuwVers zoekt kijken nog verder. Zij zoeken hun nutriënten, energie en water zoveel mogelijk in cyclische ketens. Overigens is niet alleen de werkwijze op het bedrijf zelf belangrijk. Ook het contact en de samenwerking (voorwaarts en achterwaarts) binnen de keten speelt een rol bij de keuze van de beste tomaat.

De meest efficiënte en productieve werkwijze levert niet altijd lekkere tomaten of het beste voorbeeld van duurzame waardecreatie op. Daaraan is wel behoefte, getuige ook de draad End of an Era. Tegelijk geldt dat dat echte smaakjuweeltje veel schaarse grondstoffen kunnen opeisen of slechts beschikbaar zijn voor de happy few. Telers die beide kanten van die medaille zien, uitstekend vakmanschap tonen en de best of both worlds combineren, díe zoeken we. We gebruiken graag ieders expertise en wensen om te beoordelen of we de juiste te pakken hebben. Wie zich niet uitspreekt, laat zijn kans op een bijdrage schieten.

Aanstaande maandag plaatsen we het overzicht van kandidaten op Foodlog, waarover de vakjury haar licht laat schijnen. Praat ook daar gerust mee. Intussen kunt u zich - of u nu teler bent of consument of iets er tussen in - bij Dorine Ruter (dorine.ruter@urgenda.nl / 0657 938 693) opgeven voor de finale op 22 Mei in TomatoWorld.

Fotocredits: Pomodori #2, uitsnede, Santacroce
Dit artikel afdrukken