Walmart wil dat zijn leveranciers van vlees, vis, pluimvee en eieren overstappen op diervriendelijke praktijken. Daarmee zegt de supermarktketen in te spelen op waar de klant om vraagt. De maatregel krijgt een enthousiast onthaal van dierenwelzijnsorganisaties. Al is er wel een puntje van kritiek: waarom spreekt Walmart niet meteen een tijdsschema af?

Five Freedoms
Om uit te leggen wat de supermarktketen onder dierenwelzijn verstaat, verwijst Walmart naar de zogeheten 'Five Freedoms'. Die zijn in de jaren '80 van de vorige eeuw onder leiding van Roger Brambell opgesteld door de Britse Farm Animal Welfare Council en uitgegroeid tot een wereldwijd geaccepteerde 'standaard'.

Volgens de five freedoms moeten dieren vrij kunnen leven van 1. honger en dorst, 2. ongemak, 3. pijn, verwondingen of ziekten, 4. belemmeringen voor hun natuurlijk gedrag, 5. angst en stress. Concreet vraagt Walmart het volgende van zijn leveranciers:
- melden en bestraffen van dierenmishandeling
- oplossingen implementeren voor te kleine behuizingen (zoals werpkooien of legbatterijen), pijnlijke ingrepen (bv. onthoornen) en bij euthanasie en slacht
- transparantie door jaarlijks zowel naar Walmart als het algemene publiek te rapporteren over voortgang op dierenwelzijnsaspecten.

Walmart is de eerste die zijn leveranciers niet alleen om data vraagt, maar die data ook publiek wil maken. Dat geeft inzicht in het daadwerkelijke gebruik, en dat is de echte gouden standaard
Daadwerkelijk antibioticagebruik
Daarnaast wil Walmart voortaan jaarlijks van zijn leveranciers horen hoeveel antibiotica ze voor hun dieren gebruiken. Antibiotica mag alleen nog maar gebruikt worden voor zieke dieren, niet preventief en al helemaal niet als groeibevorderaar. Daarmee gaat Walmart een stap verder dan een aantal voedselproducenten die de afgelopen maanden goede sier maakten met aankondigingen dat zij gebruik van humane antibiotica in hun dierhouderijen gaan reduceren.
Walmart maakt namelijk ook dit voornemen concreet en wil zwart op wit de cijfers van zijn leveranciers zien. "Walmart is de eerste die zijn leveranciers niet alleen om data vraagt, maar die data ook publiek wil maken. Dat geeft inzicht in het daadwerkelijke gebruik, en dat is de echte gouden standaard", zegt dr. Gail Hansen, een NGO-dierenarts die ijvert tegen antibioticaresistentie.

Vrijwillige afspraken
Het gaat vooralsnog om vrijwillige richtlijnen. Er is geen sprake van een deadline waarop leveranciers overgestapt moeten zijn. Ook is niet duidelijk welke maatregelen Walmart gaat treffen als een leverancier niet meedoet. Toch krijgt de supermarktketen de handen op elkaar, ook van dierenactivisten die voorheen regelmatig tegen Walmart te hoop liepen.

Walmart is immers zó groot dat als Walmart het wil, de hele industrie waarschijnlijk naar betere standaarden overgaat, schrijft The New York Times.

Walmart is immers zó groot dat als Walmart het wil, de hele industrie waarschijnlijk naar betere standaarden overgaat
Waarom vrijwillig en niet verplicht? Dat legt Kevin Gardner, woordvoerder van Walmart, als volgt uit. Vrijwilligheid werkt. "We hebben eerder op vergelijkbare wijze met onze leveranciers samengewerkt teneinde bij allerlei issues over de jaren heen positieve veranderingen tot stand te brengen. Denk aan het duurzaam verminderen van verpakkingsmaterialen of de overgang naar geconcentreerde wasmiddelen. Dat waren op dat moment 'game-changing' initiatieven."

Beperkte houdbaarheid'
“Walmarts dierenwelzijn-aankondiging is een teken van baanbrekende vooruitgang. Het toont de agribusiness dat het tijdperk van dieren in kleine hokjes tot een einde komt", besluit Wayne Pacelle, voorman van the Humane Society, de grootste Amerikaanse dierenrechtenorganisatie. "Legbatterijen, werphokken en kalverkisten [..] hebben in ons voedselsysteem nog maar een korte houdbaarheid."

Fotocredits: 'Walmart', Mike Mozart
Dit artikel afdrukken