Onder ‘foute kaas’ verstaat Wakker Dier kaas waar stalmelk in zit: melk van koeien die nooit buiten komen. Door schaalvergroting en intensivering staan steeds meer melkkoeien altijd op stal, inmiddels al 30%. In een poging het tij te keren, kiezen steeds meer zuivelproducenten voor weidemelk. Zo is veel verse melk tegenwoordig gegarandeerd weidemelk. Maar kaas bevat te vaak nog stalmelk. Wakker Dier: “Als je bedenkt dat voor één kilo kaas wel tien liter melk nodig is, is weideganggarantie voor kaas tien keer zo belangrijk.” Daarom roept Wakker Dier consumenten op om te kiezen voor kaas die wél volledig is gemaakt van weidemelk, zoals biologische kaas, of kaas van de merken Beemster en Milner. Wakker Dier: “Veel weilanden zijn leeg, mede door merken als Maaslander en Old Amsterdam. Het wordt hoog tijd dat deze grote en bekende merken hun verantwoordelijkheid nemen en ook kiezen voor 100% melk van koeien die lekker in de wei staan!"

'Consumenten voorlichten'
De dierenwelzijnsorganisatie gaat twee spots uitzenden om consumenten voor te lichten. De eerste richt zich op Maaslander en Old Amsterdam. De tweede noemt Beemster en Milner. Die laatste twee kaasmerken produceren al wel kaas van weidemelk. Dat is melk van koeien die minimaal 120 dagen per jaar zeker 6 uur per dag weidegang hebben.
Op de website van Wakker Dier is een overzicht te vinden van kazen met en zonder weidemelklogo.
Fotocredits: 'Koeien blij', Harco Rutgers
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Anderhalve cent op 16,45 de kilo Old Amsterdam.
Dat zou het extra kosten Old Amsterdam ook "weidekaas" te kunnen noemen, een niet geringe USP (Westland meldde afgelopen zaterdag in Trouw 85% weidemelk te gebruiken).
Pennywise, pound foolish.
Engelbert, ook hier zou marktwerking van toepassing moeten zijn: als je als organisatie voor een gegeven maatschappelijk doel staat en je wilt daar je business en bestaansrecht van maken, dan zouden de middelen daarvoor van de sympathisanten moeten komen. Put your money where your mouth is. Postcodeloterijgeld reken ik daar niet toe.
Ben overigens benieuwd hoeveel modale inkomens meedoen met de PC-loterij en niet weten dat er geld naar dit soort clubs gaan die -heel kort door de bocht- hun stukje vlees duurder maken.
Na de "foute Kaas" begint wakker dier over wat anders, net zo lang tot het laatste veehouderijbedrijf in Nederland sluit. Dan is het waarschijnlijk de beurt aan de dierentuinen en de ponymeisjes. Ik heb nu uitzicht op 100 koeien die in de stromende regen naar de staldeur kijken. De 6 uren buiten zijn nog niet voorbij, dus nog even afzien dames! Niet dat het Albert Heijn of een Tesco wat uitmaakt want als dit USP gemeengoed is, verlagen ze de prijs of zeggen het contract op. Onze Braziliaanse ex-stagiaire maakt zich trouwen steeds meer zorgen over de Chinese investeerders die in haar land de sojateelt op grote schaal overnemen en zich weinig aantrekken van Amazone of de kippenschuur die toevallig door het sproeivliegtuigje wordt mee gespoten. Dat zij dan opdraaft met politie-escorte en boetes uitdeelt, maakt weinig uit.
Marc wat vindt jij er van dat WD 0,5 mio€ krijgt van de goede doelen Postcode Loterij en dat gebruikt om radiospotjes te maken, nu tegen 2 kaassoorten die weidemelk niet als usp gebruiken.
Heb de tijd genomen om alle reacties te scannen. Het heeft inmiddels meer weg van een kaasfondue; diverse onderwerpen en aspecten worden door elkaar gehusseld. Toen de campagne startte, heb ik de site van OA afgestruind en kon niets vinden over de melk, de boer, de herkomst, noch enige claim daarover. De marketing van OA zet volgens mij in op het product en de smaak. Daarom vind ik de reactie van OA ook bijzonder. Hadden ze gereageerd dat weidemelk voor hun merkkaas geen vereiste is, zit je op een andere manier in de discussie.
WD probeert dus nu duidelijk stalmelk te bashen. Ik vraag me zeer af of consumerend Nederland hier op aanslaat. De argumenten voor en tegen zijn hier niet zwart-wit. En de beleving van dierenwelzijn bij koeien is een andere dan bij kippen en varkens.
Door deze kaascasedraad loopt ook de discussie over het verdienmodel van agrarisch Nederland. Die kan/mag/moet worden gevoerd want daar schort het een en ander aan. Laat het dan vanuit een marktvraag - en aanbodperspectief zijn want dat is waar het vandaan moet komen.