Actiegroep Wakker Dier heeft is een actie gestart om vleesverwerkers over te laten stappen naar varkensvlees met één Beter Leven ster. Daarvoor is een tachtigtal bedrijven benaderd. Ook de supermarkten - die vleeswaren onder huismerk verkopen - hebben de oproep ontvangen. Binnen een maand moeten de aangeschreven bedrijven bekend maken welke stappen ze ondernemen om de omschakeling te verwezenlijken, daarna gaat Wakker Dier bekend maken wie mee doet en wie niet.

In de praktijk betekent dit dat voor vleeswaren dezelfde inkoopvoorwaarden gaan gelden als voor vers varkensvlees, waarbij de 'vierkantsverwaarding' van het varken rechtgetrokken wordt. Als alle vleeswarenfabrikanten mee gaan doen, "wordt het gemakkelijker om de meerkosten die worden gemaakt om dergelijke varkens te produceren terug te verdienen. In de huidige situatie moeten de slachterijen de meerkosten terugverdienen bij de verkoop van de meest courante delen van het karkas", schrijft Boerderij.

De vleeswarensector zou niet afwijzend staan tegenover doorvoeren van de CBL-inkoopvoorwaarden. "Maar het moet dan wel samen met de supermarkten gebeuren. Die moeten het initiatief nemen, anders wordt het niets", zegt Jos Goebbels, voorzitter van zowel COV (vers vleessector) en VNV (vleeswarensector).
Dit artikel afdrukken