Zwaarwegende nadelen
Uit onderzoek van Wakker Dier blijkt dat er zwaarwegende nadelen aan het gebruik van luchtwassers kleven.
Omdat de stal is afgesloten van ventilatie en slechts uitgaande lucht wordt gereinigd van ammoniak, zorgt het gebruik van luchtwassers voor een luchtmilieu in de stal dat nogal ongunstig is voor de longen van zowel varken als boer. De luchtwasser is bovendien een veel genoteerde bron van stalbranden.Tot slot is het reinigen van de roosters van de wasser risicovol omdat er sterk geconcentreerd zwavelzuur over de roosters loopt.
Gesubsidieerd
Een doorn in het oog van Wakker Dier is de subsidie op luchtwassers. Ze worden in varkensbedrijven met steun van de overheid geïnstalleerd om bedrijven aan de zogenaamde Maatlat Zorgvuldige Veehouderij te laten voldoen. Wakker Dier eist in een brandbrief aan staatssecretaris Van Dam per direct een verbod in te stellen op de installatie van nieuwe luchtwassers tot een oplossing is voor de negatieve gevolgen en gevaren van het gebruik van luchtwassers.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
En weer schieten we de techniek en details in net zoals bij de draad over het kalf bij de koe laten veel heen weer gepingpongd werd over wel of geen stress bij koe en kalf, natuurlijk gedrag beter dan gedomesticeerd enz enz. Waar het werkelijk over gaat is dat de Dierenbescherming opschuift naar Wakker Dier en als stip op de horizon het substantieel reduceren van de Nederlandse veestapel hebben en daar een stapsgewijze strategie voor uitgestippeld hebben waarbij handig en slim gebruik maken van de media een onderdeel is.
Inspelen op de emotie van de massa die het wijs en verstandig vinden om dieren met de humane meetlaat te meten. En gesubsidieerd door ons allen via de "Goede" doelen van de Postcodeloterij.
Dick #8 Inderdaad vloeien regels om ammoniak te reduceren voort uit Europese afspraken.
Maatschappelijk eisen stollen echter in regels (althans dat zou m.i. zo moeten zijn, zeker als het gaat om zaken die we samen niet op lossen) dus daar ligt geen tegenstelling.
Die regels verplichten de veehouders echter niet tot het toepassen van luchtwassers en zeker niet tot het toepassen van luchtwassers die ook geur en fijnstof reduceren. Dat duidt ik positief en gelukkig doet onze overheid dat ook door juist het toepassen van die luchtwassers die ook geur- en fijnstof reduceren te stimuleren.
Ik vind je vergelijking met de Bretonse stal een moeilijke. Die kunnen we maken als we tot in detail weten waar het over gaat. Ik mis die kennis en jij ook zie ik in je reacties op anderen. Wellicht moeten we eens samen naar die stal om te kijken of we daar in Nederland wat mee kunnen.
Jarno #11 het punt dat ik wilde maken is dat, we niet zonder de luchtwasser kunnen. Het ontbreekt aan efficiënte alternatieven. En met jouw prachtige opsomming laat je zien dat ook WD die overtuiging is toegedaan.
Jarno, BBT moet elk land, alleen ik heb door mijn reizen door Europa af en toe min bedenkingen bij de uitvoering door meerdere landen en daar hoort Frankrijk ook bij, ik heb niks weggelaten, puur onderbuik gecombineerd met observatie.
Woensdag naar Engeland, zal daar ook eens goed kijken.
Frank, "Om een beter dier/boer klimaat te krijgen in de stal is overigens zeker geen 86% reductie nodig, die heb je nodig voor je vergunning." Ben ik volkomen met je eens! Maar waar gaat deze discussie eigenlijk over?
WD stelt dat een luchtwasser slecht is voor dier, boer en milieu?
Wat willen ze nu eigenlijk? Spreek klare taal.
Over je constatering: "-- in Bretagne is er geen BBT nodig vermoed ik" ( ? bewust weggelaten? ) waar haal je die wijsheid vandaan?
Iedere lidstaat van de EU moet! met een BBT op de proppen komen om aan de, stikstof, fijnstof, waterrichtlijn, enz, enz. te kunnen voldoen. Dus ook Frankrijk.
Het enigste wat ik daarop wil zeggen is het volgende: level playing feeld. (ook in reactie op #8 )
Jarno, in Bretagne is er geen BBT nodig vermoed ik, het gevalletje geur in de stal waar Dick het over heeft zou wel eens door voeding kunnen komen, ook in NL zie je hierdoor grote verschillen.
Mooie opsomming over de technieken in ontwikkeling, wil wel opmerken dat volgens mij door de luchtwasser de noodzaak om iets werkend te ontwikkelen heel klein is geweest de laatste 15 jaar, anders was er al lang iets geweest.
Om een beter dier/boer klimaat te krijgen in de stal is overigens zeker geen 86% reductie nodig, die heb je nodig voor je vergunning.