Experts schatten de kans hoog dat in Nederland tientallen miljoenen kippen pijn lijden door onder andere gewrichtsproblemen, zweren en maag-darmstoornissen. Aan die pijn wordt nu nooit wat gedaan, omdat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn. Wakker Dier wil dat de oorzaken van de pijn worden aangepakt en dat er zo snel mogelijk goede pijnbestrijding beschikbaar komt.
Dit blijkt uit onderzoek dat Wakker Dier vandaag publiceert. Voor het onderzoek, dat tot stand kwam met behulp van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor de Diergeneeskunde (KNMvD), zijn vier experts geïnterviewd, twee pluimveewetenschappers en twee pluimveedierenartsen.
Massale pijn
De massale pijn bij kippen wordt veroorzaakt door verschillende aandoeningen: voetzoolzweren en aangetaste hakken, gewrichts- en skeletproblemen, geïrriteerde luchtwegen en ogen en maag-darm- en verteringsstoornissen. Daarnaast zijn er volgens de experts aandoeningen die mogelijk pijn doen, maar minder vaak voorkomen, zoals borstblaren, buikwaterzucht en botbreuken door de ruwe vangst.
Pijnstillers
Uit het onderzoek blijkt dat de pijn bij kippen niet bestreden wordt. De belangrijkste reden daarvoor is dat er geen geregistreerde pijnstillers voor kippen beschikbaar zijn. Bij ‘onaanvaardbaar lijden’ mogen niet-geregistreerde medicijnen gebruikt worden, maar van die zogenaamde cascaderegeling maakt niemand gebruik. Medicijnen moeten namelijk uit het lichaam zijn voor de kippen geslacht worden en van niet-geregistreerde medicijnen is niet bekend hoe lang dat duurt.
Mocht een pijnstiller voor kippen worden toegestaan, dan is dat een effectieve manier om de export van vlees en eieren drastisch omlaag te dwingen. Nederlands product zal niet meer voldoen aan internationale exporteisen. Dat valt op te lossen door op EU-niveau medicijnresten in kip toe te staanCaring Vets
De oprichters van Caring Vets hebben het onderzoek ingezien en herkennen het geschetste beeld. In een eerste reactie laten zij weten dat zij als ‘dierenartsen al veel eerder aan de bel hadden moeten trekken over dit soort misstanden’. “We moeten zoeken naar oplossingen die snel verlichting brengen en snel inzetbaar zijn; zoals toediening van pijnstillers, het inzetten van een iets trager groeiend ras en verandering van de vangmethodes”, aldus Frederieke Schouten namens de oprichters van Caring Vets. “Maar de maatschappij moet weten dat dit slechts lapmiddelen zijn: de gehele intensieve veehouderij zou fundamenteel moeten veranderen.”
Brief
Wakker Dier heeft de betrokken organisaties NEPLUVI, NVP en FIDIN in een brief gevraagd om zo snel mogelijk maatregelen te nemen tegen de massale pijn bij kippen. Hilhorst: “Pijn is een gevolg van de slechte leefomstandigheden van plofkippen. Die moeten dus snel en drastisch verbeteren”. Wakker Dier heeft daarnaast de NVWA gevraagd om betere handhaving. “Volgens de wet mogen dieren geen pijn hebben, maar zoals uit het onderzoek blijkt, komt daar in de praktijk niets van terecht”, aldus Hilhorst. De NVWA heeft later deze maand een gesprek met Wakker Dier over de inhoud van het rapport.
Dierenwelzijn en voedselveiligheid
Het initiatief is heel bijzonder omdat voor het eerst dierenwelzijn en voedselveiligheid met elkaar in aanraking komen. Wie tientallen miljoenen kippen medicijnen tegen de pijn wil geven, moet zich realiseren dat de dieren stoffen gaan bevatten die niet zijn toegelaten in levensmiddelen. De NVWA zal daar goed over na moeten denken. Het parlement zal er een politieke uitspraak over moeten doen: willen we medicijnresten in de kip? Als daar ja op wordt gezegd, is het hek van de dam. Natuurlijk hebben dieren pijn in gevallen waarin wij een pilletje nemen. Mocht een pijnstiller voor kippen worden toegestaan, dan is dat een effectieve manier om de export van vlees en eieren drastisch omlaag te dwingen. Nederlands product zal niet meer voldoen aan internationale exporteisen. Dat valt op te lossen door op EU-niveau medicijnresten in kip toe te staan.
Een heel nieuw dossier van maatschappelijke discussie is vandaag met medewerking van de KNMvD geopend.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hallo, Dick B., je vergelijkt appels met peren. Rammen lopen buiten in weer en wind hun eigen kostje bij elkaar te scharrelen. Moet een zeug ook naar buiten en alleen maar gras eten? Hoe komt een zeug aan z`n vreten? Een zeug alleen in een modderpoel laten ploeteren en niks te vreten hebben is voor die zeug ook geen begaanbare weg.
Piet, dat geram lijkt mij als dier verre te prefereren boven het bijvoorbeeld nooit buiten komen, nooit kunnen wroeten of zoelen, maar wél een flink deel van je leven boven een mestkelder in een kooi te staan en te liggen zonder je kont te kunnen keren: eerst om kunstmatig geïnsemineerd te worden, te bevallen en je nageslacht tweemaal 's jaars een paar weken te mogen zogen, om vervolgens weer zsm. geïnsemineerd te worden.
En dat dan een aantal keer achter elkaar, tot je voortplanting minder rendabel wordt, je minder dan zo'n kleine 30 levenskrachtige nakomelingen 's jaars werpt, en je voor het eerst het daglicht te zien krijgt als je de veewagen in gedreven wordt voor een hopelijk niet dagenlang ritje op weg naar het slachthuis, waar de CO2-vergassing je enkele tientallen seconden ademnood en doodsangst bezorgt, en je hopelijk voldoende bedwelmt alvorens gekeeld te worden.
Plofkippen (zo'n 80% van onze Hollandse vleeskuikens) schijnen het ook niet zo fijn te hebben.
De helft raakt blijkens onderzoek van WUR-expert mevrouw de Jong dermate geblesseerd dat ze niet goed kan lopen, en de NVWA moest een half jaar terug nog constateren dat in een toenemend percentage van de gevallen - zelfs meer dan 25%! - de bedwelming van kippen incorrect geschiedt.
Beste Dick B., Het is momenteel weer dektijd voor de schapen. De rammen die los bij elkaar in de wei lopen ruiken de bronstijd van de ooien en zijn al bezig om na een forse aanloop elkaars koppen letterlijk tegen elkaar te rammen. (Daarmee uitzoekend wie een ooi mag dekken). Dat kopstoten van die rammen gaat soms door totdat het bloed hen van de kop loopt. ( Na een forse kopstoot gebeurd het ook wel dat één van de twee kopstotende rammen dood neervalt ). Elkaar pijn doen dus, dat is wat anders dan empathie bij chimpansees wanneer eentje pijn heeft. Die kopstotende rammen ook maar een paracetamolletje geven tegen koppijn?
Beste Piet, ik weet niet hoe jij dan naar dieren kijkt, maar Frans de Waal claimt dat
chimpansees zelfs in staat zijn tot empathie, en elkaar hulp verlenen in geval van pijn...
Dick B. #27 , ik kijk naar een dier wat het DOET en niet wat een dier IS. Wanneer je je meer verdiept in wat een dier doet, dan verandert ook je oordeel over wat een dier is.