De dierenwelzijns NGO schrijft: Supermarkt Lidl verkoopt staleend. Vlees van eenden die nooit buiten komen. Op de radio waarschuwen wij de klanten van Lidl over dit dierenleed in de vorm van een nieuwe kersthit.

Wakker Dier wijst er voorts op dat ook Albert Heijn, Aldi, Boon’s markt, MCD en Nettorama nog eendenleed aanbieden als kerstmaal. Ook verkopen de horeca-groothandels veelal nog staleend zodat je die ook in restaurants eet.

De staleenden worden ingekocht in Frankrijk. De dieren leven met z'n dertienen op een vierkante meter en kunnen niet buiten of zwemmen. Wakker Dier schrijft: "Met hun zwemvliezen staan ze op roostervloeren, wat voor pootproblemen kan zorgen. Ook worden ze door gebrek aan ruimte en afleiding agressief. Om verwondingen en kannibalisme te verminderen, worden de nagels en snavels van de eenden ingekort. Het inkorten van de snavel kan zeer pijnlijk zijn."

Wakker Dier is blij dat de andere supermarkten maatregelen hebben genomen: "Gelukkig heeft de meerderheid van de supermarkt het eendenleed inmiddels wel uit het schap geweerd. Meerdere supermarkten kiezen ervoor om eend helemaal uit het assortiment te houden. Anderen verkopen dit jaar vrije-uitloop eend. Deze dieren hebben een buitenuitloop van twee vierkante meter per eend. Binnen leven ze op stro in plaats van op roosters. Wakker Dier is blij met deze stap en ziet vrije-uitloop als een ondergrens voor het welzijn van eenden."

Wakker Dier - Stop de staleend bij Lidl - Wakker Dier
Reageer
  • Deel
Druk af