De Stichting Wakker Dier blijkt zijn werkterrein te verbreden. Naast dierwelzijn, richt de organisatie zich nu ook op voedselveiligheid.

Wakker Dier onderzocht Aziatische kweekvis en garnalen uit de Nederlandse supermarkten. In de helft van de 43 monsters trof de organisatie bacteriën aan die resistent zijn tegen antibiotica. Ook werd voor het eerst een ESBL-besmetting aangetroffen. Die wordt al wel veel aangetroffen op vlees, maar was nog niet eerder gevonden op vis, meldt de NOS.

Antibiotica in kweekbassins
Populaire (goedkope) vissoorten als tilapia en pangasius worden in Zuid-Oost Azië massaal gekweekt in grote bassins. Daardoor kunnen de dieren elkaar bij ziekte gemakkelijk besmetten.

De hoge ziektedruk die daarvan het gevolg is, wordt bestreden met antibiotica. "Die ziektes worden bestreden met veel antibiotica die in het water worden gegooid of in het voer verwerkt worden", zegt campagneleider Hanneke van Ormondt. "Antibiotica worden ook gebruikt als groeibevorderaar. Zo worden de bassins grote kweekvijvers voor antibiotica-resistentie."

CBL in actie
De NVWA dringt al jaren aan op een controlesysteem voor de vis. Supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) sluit zich daar nu bij aan. "We gaan nu snel actie ondernemen. Wij gaan producenten van kweekvis nog strakker controleren en duidelijker eisen dat er minder antibiotica gebruikt moeten worden in de kweek van vis", aldus een woordvoerder.

De uitkomsten van het onderzoek door Wakker Dier zijn geen reden om de vis uit de schappen te halen. Goed verhitten maakt de bacteriën onschadelijk.

Fotocredits: pangasius, Vince Smith
Dit artikel afdrukken