Van der Plas schrijft: De NVV reikt in december de Pinokkio 2015 uit. Deze prijs is bedoeld voor de organisatie of (tv)programma die het hardst liegt over de veehouderij. De prijs is bedoeld als tegenhanger van de Liegebeest 2015 verkiezing van Wakker Dier. Jaarlijks zet Wakker Dier een aantal producenten van dierlijke producten op het schavot omdat zij zouden ‘liegen’ over hun product. Zelf nemen Wakker Dier en andere organisaties het niet zo nauw met de waarheid over de veehouderij. Wakker Dier is vanwege misleidende reclames zelfs op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie. Echter, niemand kan deze organisaties nomineren voor een award. Reden voor de NVV om zélf een prijs in het leven te roepen, de Pinokkio 2015. Genomineerd zijn: Wakker Dier, Varkens in Nood, Partij voor de Dieren, Radar, Zembla, Vegetarische Slager en Milieudefensie.

Alle organisaties worden dus aangeklaagd voor al hun campagnes uit het verdere en recente verleden. Omdat het zo weinig precies is, biedt de stemming vermoedelijk vooral inzicht in de NGO's waar boeren de grootste hekel aan hebben. Op dit moment gaat Wakker Dier veruit op kop. Op dit moment is 80% van de stemmen op de initiator van het Liegebeest uitgebracht.



Wakker Dier en Milieudefensie zien zichzelf als medestanders van boeren die geld willen verdienen met minder en beter gehouden dieren die voor minder overlast in Nederland zorgen.

Fotocredits: Hangende Pinokkio, Ole Husby
Dit artikel afdrukken