Gistermorgen citeerde de Telegraaf scheidend voorzitter Aalt Dijkhuizen van de WUR. Hij stelde dat Nederland voorop loopt in dierenwelzijn, maar dat de activiteiten van Wakker Dier zorgen voor een vertekend beeld dat zich ingraaft in de maatschappelijke beeldvorming.

"Internationaal staan Denemarken, Zweden en Nederland aan de top. Je zult niet veel plekken in de wereld vinden waar welzijn en gezondheid van de dieren beter is geregeld. Actiegroepen als Wakker Dier vertekenen het beeld en dat blijft hangen in de hoofden van mensen.” Op de vraag of Nederland te ver gaat, antwoordt Dijkhuizen in de Telegraaf: "Te ver is niet de juiste term. We wijken wel af. Natuurlijk, iemand moet vooroplopen. En ik wil niet gezegd hebben dat we niet nog meer kunnen verbeteren. Maar we lopen te ver op de troepen vooruit. De politiek zegt: ’We hebben een voorbeeld gesteld’. Maar dat is jezelf voor de gek houden. We zijn gewoon een klein land in de wereld.”

Boerderij citeert Dijkhuizen over de teloorgang van de Nederlandse eierproductie die Nederland op dit moment vermoedelijk meemaakt. Dijkhuizen volgt daarin dezelfde argumentatie die Foodlog afgelopen zomer hanteerde: ondoordacht beleid van zowel overheid als NGO's drijft de markt een kant uit die nadelig is voor de verbetering van het lot van dieren in intensieve houderijsystemen.

Wakker Dier reageerde gistermiddag als volgt:


Dit artikel afdrukken