In de supermarkt kost zo'n ei 30 cent. Dat vindt pluimveehouderij-econoom Van Horne te dol. Volgens hem neemt de eierhandel een cent of 3-4, zodat de kostprijs van een ei op 14 tot 16 cent uitkomt. Van Horne: "En in de supermarkt moet je 30 cent voor een ei betalen. Dan val je toch van je stoel?’’ Van Horne ziet een schandalige vette marge.
Maar klopt dat ook?
Volgens Van Horne vragen supermarkten maar wat voor een ei omdat mensen ze niet laten staan. In wetenschappelijke taal: eieren zijn prijsinelastisch. Van Horne legt het uit in gewone mensentaal: "Het aantal eieren dat mensen kopen is niet afhankelijk van de prijs. Anders gezegd: mensen gaan niet minder eieren kopen omdat ze duurder zijn. Dat is de truc van de supermarkt.’’
Supermarkten verdienen aan maar een paar producten een ruime marge weet Van Horne: "Je hebt een paar producten in het schap waaraan heel veel wordt verdiend, en eieren staan altijd in de top 3. Ze hoeven er niks mee te doen, niet eens te koelen. Ze hoeven ze alleen neer te zetten. En toch gaat de prijs over de kop.’’
Tot zover klopt het als een bus.
Maar Van Horne vergeet iets: supermarkten hielden van iedere euro omzet op hun hele omzet vóór de inflatiecrisis zo'n 2 tot 4 cent als marge over. Dat komt omdat ze veel te veel producten te duur inkopen vergeleken met de prijs die jij aan de kassa betaalt; denk bijvoorbeeld aan bier. Dat compenseren ze met de marge op andere. Die verrekening heet in vakjargon hun margemix. Iedere consument profiteert daarvan met lage prijzen, al is het zo dat wie geen eieren koopt er nét wat meer van profiteert.
Op dit moment kopen supermarkten nog duurder in en berekenen ze die hogere inkoopkosten grotendeels niet door in de prijs die consumenten aan de kassa betalen. Ga er maar rustig van uit dat hun marges dichter naar de 1 dan de 3 cent zijn gekropen. Dat is een heel verschil met die dubbeldikke marge waar Van Horne van van zijn stoel viel. Hij dacht dat er op wat kosten na wel bijna de helft van een euro op de verkoop van eieren in de supermarkt zou overblijven: 50 cent waarvan er - doe eens ruig met 3 cent verkoopkosten, zegt Van Horne met zoveel woorden - wel een dikke 45 over zouden blijven.
Daar komt nog wat bij. De handel bepaalt de inkoopprijzen van de eieren voor de supermarkt en daar doen ze eigenlijk betrekkelijk weinig voor. Inkoop, verkoop en tamelijk massale logistiek. Hun winstgevendheid is aanmerkelijk hoger dan die van een supermarkt. Het zou aardig zijn als de Wageningse Universiteit daar ook eens wat sommetjes over zou maken.
Heeft Van Horne dan helemaal geen punt? Een beetje wel. Na de fipronilcrisis hielden de supermarkten de prijzen van eieren hoger dan het niveau voor de schaarste die destijds tijdelijk de prijzen omhoog joeg. Nu zijn eieren een plezierige kurk waarop de marge nog enigszins kan drijven.
Met dit stukje leggen we maar even uit wat bankier Martin Rol vermoedelijk bedoelde toen hij wat pissig op het AD-stukje reageerde, zonder noemenswaardig uit te leggen waarom. De marge die leken - en zelfs wetenschappelijk onderzoekers - aan een product in de supermarkt toerekenen is een illusie. Supers maken hun winst door de boodschappen waar ze je mee lokken en de hogere prijzen die je betaalt voor producten die je ook meeneemt als je toch binnen bent gestapt.
Artikel hier: https://t.co/TchMXTIw4n
— Martijn Rol (@MWMRol) January 15, 2023
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#183 Dick, wij kijken in ons land tegen een significant duurdere supermarkt en met name de AH die beweert dat zij een service- en kwaliteitsretailer is. Voor beiden is geen enkel bewijs. Het spul komt er in dit land hoofdzakelijk mee weg, omdat de Nederlandse consument geen enkel kwaliteitsbesef heeft. Het gaat vooral om: "Ik vind Waldkorn echt heel lekker brood, hoe donkerder het brood, hoe gezonder. Goed vlees komt van de Keurslager. Coca Cola is de beste cola, Magnum het beste ijsje en Iglo heeft de beste vissticks en Van Dobben de beste kroketten, excuus croquettes.
Om maar wat heilige huisjes omver te trappen.
Erik, retailers zeggen het zo: 'het geld wordt verdiend in de winkels'.
In Nederland moeten de krappe marges die zij op A-merken maken worden terugverdiend op vers. En - zoals het geval van de eieren - aan sterk prijsinelastische producten.
Briljant zou in Nederland dan ook een concept als Le Grand Frais zijn: omdat vers relatief duur is, kun je in een winkel zonder DKW (houdbaar) schitterende marges maken en toch goedkoper zijn dan het algemene prijsniveau.
Het concept heeft in Nederland nog geen navolging gevonden. Ook dat heeft een contextuele reden: het vergemakkelijkt het boodschappen doen niet en heeft een hoge derving in een heel dicht bewinkeld land.
NB: le Grand Frais meet zich tegelijk een kwaliteitsimago aan, zodat het de prijzen niet hoeft te laten zakken. De kleinere en lokalere concurrent Provenc' Halles (alleen zuidelijk Frankrijk) doet dat wel.
In Duitsland zullen zulke op de prijzen van vers spelende concepten minder makkelijk een markt vinden.
#181 Ik wil er ook geen halszaak van maken hoor, Dick. Ik denk dat er twee factoren een rol spelen: A-merken die veel ruimere marges nemen in ons land en winkelketens die van alles ruim opplussen en dan gaan lopen stunten met ijsbergsla voor 49 cent. Het theater wat met name AH en Jumbo erbij maken, is voor mij al héél lang reden om geen voet meer bij die juweliers over de drempel te zetten.
Erik van Dam, gisteren 2 artikelen in de pers die een deelantwoord op je vraag zijn:
- De Telegraaf: Duitsland is goedkoper omdat er minder acties (3 voor de prijs van 1, en dan voor producten die jij niet koopt: merkartikelen) zijn
- biologisch in blik en diepvries is te duur, vinden biologische telers: RTL zocht uit hoe dat komt en weet het ook niet. Het antwoord luidt: omdat ze het in de margemix gebruiken om kortingen en lage marges op andere producten op te vangen.
Ook daar zie je weer: het is een complex van factoren in een context. Natuurlijk ga jij nu weer zeggen dat het geen antwoord is, maar toch is het zo: het is een complex dat goed uitpakt voor merkloos vers. Om het scherp te zeggen: Nederland lijkt duur voor de elite die geen 3 Twixxen of Lays chips voor de prijs van 1 verpakking koopt.
Klopt, Erik. Wat waar is, gelooft vrijwel niemand. En geloof me: juist Foodlog heeft me dat geleerd.