"Dit is echt een belangrijke ontdekking," zegt entomoloog Fred Gould van de North Carolina State University op Science. De studie daagt de conventionele wijsheid uit dat dieren immuun zijn voor glyfosaat omdat het zich richt op een cellulair mechanisme dat specifiek is voor planten en sommige bacteriën. "Ik was verrast", zegt Gould.
In de Volkskrant spreekt toxicoloog Paul Scheepers (Radboud UMC) van een "elegant uitgevoerd experiment". Hij waarschuwt dat we nu niet moeten denken dat één stof verantwoordelijk is. "We moeten ook naar andere ingrediënten van middelen als Roundup kijken. Daar zitten ook veel andere stoffen tussen waarvan we weten dat ze giftig zijn voor de mens." In dezelfde krant toont de Wageningse hoogleraar Violette Geissen, hoogleraar bodemdegradatie en landbeheer, zich radicaal in haar afwijzing van het gebruik van stoffen waarvan niet alle werkingen bekend zijn. De effecten van glyfosaat reiken verder dan alleen onkruidbestrijding, zegt ze. "Ook allerlei micro-organismen kunnen aangetast raken." Ze pleit voor een radicale toepassing van het voorzorgsprincipe. De Volkskrant noteert dat als volgt: Je kunt je afvragen of dat wel verstandig is zolang er geen eenduidigheid bestaat over de gevolgen voor het bodemleven en andere organismen, redeneert ze. "We sturen toch ook geen auto de weg op als we niet zeker weten of de remmen het wel doen?"
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zgn 'pisseurs involontaires de glyphosate' zijn een actie begonnen, in Frankrijk, om hun urine op 'onvrijwillige glyphosaat' te testen (kost wel 85€), en om vervolgens hun individuele klachten, op basis van 'in gevaar brengen van iemands leven', 'zwaar bedrog' en 'aanslag op het mileu', te bundelen, en te brengen waar ze horen: de pesticiden-industrie.
Biodiversiteit holt achteruit door glyfosaat gebruik in Duitsland. Hoofdpunten uit het onderzoek van Prof. Dr. Teja Tscharntke van de afdeling agro-ecologie van de universiteit van Göttingen:
- Glyphosat tötet nicht nur Unkräuter, sondern auch seltene Ackerwildkräuter, Amphibien, Pilze und Mikroorganismen (direkte, lethale Auswirkungen).
- Der Glyphosateinsatz führt zu einer großflächigen Vernichtung der Ackerbegleitflora. Von den 270 Ackerwildkrautarten in Deutschland sind ein Drittel gefährdet und regional bis zu 90 Prozent der Populationen verschwunden.
- Durch den Rückgang der Ackerwildkräuter verlieren zahlreiche Insekten die Nahrungsgrundlage. Seit 1990 sind 75 Prozent der Biomasse fliegender Insekten verloren gegangen. Von den 560 Wildbienenarten in Deutschland sind 41 Prozent bestandsgefährdet. Gleichzeitig gehen die Bestände von Feldvögeln wie dem Kiebitz drastisch zurück.
Bron: Biodiversitätsverluste durch Glyphosat in Deutschland (pdf).
Frank Eric #17, bij de diverse vormen van ecologische landbouw op kleine schaal, worden eetbare gewassen afgewisseld met bloeiende gewassen, soms zelfs in de rij. Niet alleen om schadelijke insecten weg te leiden, maar ook voor de bijen, vochthuishouding en bodembeworteling die tussen de gewassen vaak ontbreekt. Er zijn een aantal praktische schema's die rekening houden met onderlinge verdraagzaamheid, bestrijding van ongedierte, schaduwvorming en grondverbetering. Andere methodes zaaien bladgewassen tussen de rijen die regelmatig gesnoeid worden om de bodem constant van plantaardig afval te voorzien. Voorkomt uitdroging en trekt veel wormen aan die weer vruchtbare grond uitpoepen. Wel arbeidsintensief en niet geschikt voor monoculturen die verre van ecologisch zijn.
Arbeidsintensief klinkt in westerse landen als ongewenst, maar besef wel dat er slechts een kleine 5.000 mensen in ons land met groenteteelt in de volle grond bezig houden. Elders en vroeger waren dat er veel meer. Bron: Factsheet arbeidsmarkt land en Tuinbouw.
Frank Ja inderdaad maar hoeft toch niet perse, bij voorkeur niet onkruid te zijn?
Of het is maar net wat je onder onkruid verstaat.
Heb tussen mijn aardappelen enkele planten opslag staan van groenbemesting van het jaar ervoor geen probleem.
#16, Arnold, zijn er ook technieken, waarbij je juist onkruid zaait en laat groeien, bijvoorbeeld tussen de rijen?