image

Sinds juni hebben we hier, op V&GidM en Marketingfacts een discussie lopen over Becel en de line extensions van dat product. Langzamerhand vestigt zich het vermoeden dat Unilever mogelijk een rol zou hebben gespeeld in een mediatactiek die het onterecht doet voorkomen of linolzuur gezondheidsbevorderend zou werken. Dat terwijl het tégengestelde wel eens waar kon zijn.

Inmiddels zijn alle registers in die discussie opengegaan:

1. Unilever zou kranten in een houdgreep hebben om de waarheid van de nieuwspagina's te weren (vanwege hun afhankelijkheid van advertentie-inkomsten en het feit dat Unilever een van de allergrootste adverteerders is)
2. Unilever zou de Hartstichting en het Voedingscentrum 'in de zak' hebben omdat het een van hun grootste sponsoren is
3. Unilever zou de grote onderzoeksinstituten - zoals bijv. 'Wageningen' - 'omkopen' enkel en alleen vanwege het feit dat zij zich afhankelijk weten van de onderzoeksgelden die uit Rotterdam naar deze organisaties stromen.

Zou het allemaal? Of alleen maar een beetje? Zit er een beetje suffigheid bij? En: hoe erg is het nu eigenlijk dat Unilever en andere foodgrootmachten gelden fourneren voor onderzoek: wie kunnen dat anders doen in die mate? We mogen er ook best blij mee zijn, ook al moet er natuurlijk wel een goede trade-off worden gevonden tussen wat financieel en wat sociaal gewenst is.

Het is dan ook uiterst verheugend om te contateren dat Wageningen zojuist Dr. Bart Gremmen heeft benoemd als hoogleraar Ethische en sociale aspecten van genomics. Hij moet gaan letten op wat kan en wat niet kan bij (gen)technische voedingsvraagstukken in relatie tot wat maatschappelijk gewenst is. Een uiterst relevant vakgebied, omdat foodtech inderdaad niet alleen aan de techniek kan worden overgelaten. We moeten daar iets van VINDEN, en kunnen niet alleen techniek en finance hun beloop laten.

Het Becel/Unilever-vraagstuk - met die complexe verstrengeling van wetenschap, belangen, nieuwsmanipulatie, gezondheidsbeleid en financieringsaspecten - hoort op het bordje van mensen zoals Bart Gremmen. Zeker als je zijn leeropdracht iets abstracter formuleert: toegepaste ethiek in voedingstechnologie. Van die leertstoel is de zijne immers een verbijzondering, ook al is de stoel van zijn 'baas' dus onbenoemd. Genomics lijkt in Nederland iets wijder gedefinieerd dan alleen 'de wetenschap die zich bezighoudt met het genoom'. De WUR ziet deze leeropdracht als betrekking hebbend op de maatschappelijke en sociale vraagstukken van biotech in zijn algemeenheid.

Ik ben dan ook uiterst benieuwd of we de kerverse hoogleraar kunnen verleiden tot een uitspraak over de inmiddels ontstane discussie, die vooral tot doel heeft Becel en Becel-achtige producten verder te verbeteren en niet te blijven hangen in een marketingcommunicatie-probleem rond een welles/nietes-discussie .

EVMI brengt het bericht van Gremmen's benoeming als volgt:

Wageningen Universiteit heeft prof.dr. Bart Gremmen benoemd tot bijzonder hoogleraar Ethische en sociale aspecten van genomics. Deze leerstoel is de eerste in zijn soort in Nederland.

De leerstoel wordt gefinancierd door het Centrum voor BioSystems Genomics (CBSG) gefinancierd met middelen van het Nationaal Regieorgaan Genomics. Prof. Gremmen gaat instrumenten ontwikkelen waardoor onderzoekers, burgers en groeperingen op verantwoorde wijze kunnen omgaan met genomics en toepassingen daarvan in de samenleving.

Gremmen (50) zal zijn onderzoek en onderwijs concentreren rond de ethische en sociale positie en rol van de biowetenschappen in de maatschappij. Binnen de biowetenschappen zijn belangrijke resultaten geboekt die veel sociale en ethische effecten kunnen hebben.

De wetenschappelijke successen blijken echter complexe ethische en sociale vragen op te roepen. Het gaat daarbij vooral om het toepassen van de resultaten van onderzoek voor biomedische of agro- en fooddoeleinden, zoals het verhogen van de gezondheidsbevorderende stoffen in tomaten of het maken van phytophthora-resistente aardappelen via gentechnologie. Ook opereren onderzoekers zelf in een omgeving waarbij andere dan wetenschappelijke belangen een rol spelen, zoals commerciële belangen.


Linolzuur in Becel is een vraagstuk dat exact in deze leeropdracht past!
Dit artikel afdrukken