Voor buitenstaanders is het vermoedelijk verrassend nieuws. Het klinkt als volgt: Een flink deel van de Wageningse hoogleraren gaat samen aan de slag om voeding beter en gezonder te maken. Het gaat in totaal om een samenwerking van 30 hoogleraren.

Deed Wageningen dat dan niet? Nee, want dat erkent de beste universiteit op het gebied van landbouw in de wereld bij deze ruiterlijk. "Het gaat om nauwere samenwerking tussen de onderzoekers van voeding, levensmiddelen en dier", vertelt voedingshoogleraar Edith Feskens. Het nieuwe samenwerkingsinitiatief moet die samenwerking meer vorm geven. "We benutten", zegt Feskens, "de mogelijke samenwerking tussen die disciplines nog veel te weinig. Het idee is de schotjes tussen die disciplines weg te halen en naar de buitenwereld meer zichtbaar te zijn."

Feskens trekt het nieuwe initiatief samen met Vincenzo Fogliano (Food Quality Design) en Wouter Hendriks (Animal Nutrition). De nieuwe samenwerking wordt geen instituut met een eigen gebouw. Feskens: "We willen het lean and mean houden, een structuur opzetten waardoor je elkaar beter leert kennen, in de gedachte van One Wageningen." De samenwerking gaat het Gerrit Grijns Initiative (GGI) heten. Gerrit Grijns was hoogleraar dierfysiologie en staat bekend als 'de grootste Wageningse wetenschapper'. Hij speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van de vitamineleer; hij werd genomineerd voor een Nobelprijs, maar liep die mis.
Resource - Hoogleraren slaan handen ineen voor betere en gezondere voeding
Reageer
  • Deel
Druk af