In een open brief in wetenschappelijk tijdschrift BMJ pleiten volksgezondheidsdeskundigen (!) voor waarschuwingsetiketten – zoals op sigarettenpakjes – op producten die verantwoordelijk zijn voor een hoge koolstofuitstoot (CO2). Dat meldt The Guardian. De auteurs doelen op onder andere vliegtickets, energierekeningen en benzinepompen.

De auteurs verwijzen naar de waarschuwingsetiketten op sigarettenpakjes en het positieve effect dat deze hebben (gehad) op het rookgedrag van consumenten. Zij schrijven: “Roken wordt niet langer gezien als een normale levensstijlkeuze, maar als een verslaving die het individu en de mensen in zijn omgeving schade bezorgt door de blootstelling aan passief roken.”

“Dergelijke waarschuwingsetiketten zouden daarom een goedkope maar potentieel effectieve interventie zijn die consumenten bewust maakt van de gevolgen van hun acties.” Deze etiketten moeten aangeven dat het verbranden van fossiele brandstoffen de klimaatnoodtoestand verergert en negatieve gezondheidseffecten teweegbrengt via bijvoorbeeld luchtvervuiling.

De auteurs erkennen dat het een uitdaging is om een allesomvattend etiket te creëren. Zij stellen voor om een gradatiesysteem te kiezen op basis van de geschatte uitstoot van broeikasgas. Bovendien moet rekening worden gehouden met culturele verschillen tussen landen en de verschillen in economische status van landen. Landen met een hoog inkomen die onevenredig veel hebben bijgedragen aan de uitstoot van broeikasgassen moeten het eerst worden aangepakt.
The Guardian - Climate-damaging products should come with smoking-style warnings
Reageer
  • Deel
Druk af