In aanloop naar de volgende VN-klimaattop beloofden al 120 landen, waaronder China en de VS, klimaatneutraal te worden. De dominante manier om dit te bereiken is de aanplant van nieuw bos als goedmaker voor de uitstoot van CO2. Werkelijke verduurzaming door schone energie en duurzame bedrijfsvoering vergt relatief hoge kosten en ligt gevoelig. “Er zouden ruim 2 miljard voetbalvelden of vijf keer de oppervlakte van India nodig zijn als we de klimaatdoelstellingen uitsluitend met boomaanplant zouden willen realiseren”, zegt Marita Hutjes van Oxfam. “Zoveel land is simpelweg niet beschikbaar.” Zij vreest voor honger en landroof, als er een run op bosaanplant ontstaat.
De voedselprijzen zullen met 80% kunnen stijgen in 2050. 'Het leidt ook tot meer humanitaire crises, honger en migratie. Arme en kwetsbare mensen, vooral vrouwelijke landbouwers en inheemse bevolkingsgroepen, worden het zwaarst getroffen'.
Oxfam zegt dat koolstofopslag door herstel van bodems en bos slechts in beperkte mate een rol kan spelen in de oplossing voor het klimaatprobleem. De aanpak moet onderdeel zijn van een strategie die de voedselvoorziening niet in de weg mag staan.
Oxfam pleit de facto voor rekenwerk vanuit een diversiteit aan duurzame en ethische perspectieven. De interactie van verschillende doelen en de manier waarop ze elkaar beperken, moet beter inzichtelijk worden gemaakt.
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bravo voor #5 en #6! En meteen dus de vraag: waarom is het een taboe om over intensivering in lagelonenlanden te spreken en in plaats daarvan te pleiten voor armoedige agroecologie in zijn modernste jasje 'regenerative agriculture'?
De productie van akkers kan wereldwijd op het bestaande areaal nog zeker verdubbelen. Lager gebruik van die productie voor veeteelt is ook mogelijk zonder de voedselkwaliteit negatief te beinvloeden. Olivier Honnay laat zien dat er dan areaal genoeg is voor CO2 opslag in bossen en andere natuurlijke ecosystemen. Een evenredige verdeling van kwaliteitsvoedsel over de wereld lijkt mij een cruciale bottleneck om die opslag ook te realiseren. Jopie #5 legt de vinger op de zere plek.
@Hans Baltesen, niet alleen in de derde wereld is veel gekapt voor landbouw, dat is overal ter wereld gebeurd (hier Europa).
Oxfam zou zich moeten inspannen om de opbrengsten per ha in de derde wereld te verhogen. Goed voor de voedselvoorziening en mogelijk kunnen marginale gronden weer bebost worden.
#1 Het komt maar zelden voor dat er om de juiste redenen geprotesteerd wordt. Mexico is economisch gezien al de 51e Verenigde Staat, alleen merken de bewoners daar bitter weinig van.
Nogal kort door de bocht van Oxfam. Zij zouden moeten weten dat er voor die zo verheerlijkte landbouw in de derde wereld veel is gekapt, met regelmatige dramatische overstromingen tot gevolg. De landbouw in de derde wereld kan best wat efficiënter worden zonder meteen Nederlandse proporties aan te nemen, dan kan er bos geplant (al is het alleen maar het bos dat de afgelopen 100 jaar gekapt is) worden terwijl er wél gegeten blijft worden en de overstromingen ook nog eens afnemen.