Het is een feit, maar de wetenschap gaat het nu eens gestructureerd uitzoeken. Waarom is vettigheid zo lekker? Het antwoord kan helpen voedingsproducten te maken met de smaakeigenschappen van vet maar zonder het vet zelf. Wij hoeven onze eetgewoontes dus niet wijzigen, want technologen zullen ons eten ongemerkt veranderen. Dit kan een behoorlijke inpact hebben op de losgebarsten oorlog tegen zwaarlijvigheid.
De Europese commissie weet inmiddels dat 14 miljoen Europeanen last hebben van overgewicht, waaronder meer dan drie miljoen kinderen.
De Universiteit van Nottingham Universiteit start met onderzoek naar de chemische signalen die naar onze hersenen gestuurd worden.
Tot op heden is er geen eenduidig antwoord op de vraag waarom vet lekker wordt gevonden. Bekend is dat de smaak en het aroma van voedsel dat daarvoor verantwoodeijk is, het gevolg is van specifieke chemische verbindingen.
Deze chemische verbindingen sturen door de mond en de neus signalen naar onze hersenen. Verondersteld wordt dat de wijze waarop deze signalen de hersenen triggeren een grote rol spelen in wat wij lekker vinden.
De wijze waarop deze chemische signalen ons brein beïnvloeden zou mogelijkerwijs bijgesteld kunnen worden door de hoeveelheid vet in ons voedsel. We weten al dat het plezier van goed voedsel ook effect heeft op textuur zoals bijvoorbeeld room. Eerdere studies hebben al aangetoont dat we met name de textuur – het mondgevoel - van vet voedsel hoog waarderen.
” De smaak en de textuur-signalen van de mond en het aroma-signaal van de neus hebben een interactie met elkaar in onze hersenen, hetgeen weer bepaalt wat we wel en niet lekker vinden.” zegt Dr.Spiller van de Wolfson Digestive Disease Centre van de Universiteit van Nottingham.
“In Nottingham hebben de voeding-onderzoekers al laten zien dat het doorslikken van voedsel de levering van voedselaroma’s naar de neus aanzienlijk verhoogt en dat de samenstelling van de dikte van het voedsel, in de mond, de smaak beinvloed. We weten nog steeds niet waarom vetstoffen zo een sterk effect hebben op onze voorkeur voor vet voedsel”
Als een onderdeel van dit onderzoek willlen de wetenschappers ontdekken welke hersendelen positief reageren bij het proeven en ruiken van vet eten.
Om dit voor elkaar te krijgen, zullen tests worden gedaan met milkshake’s die verschillende vetpercentages bevatten. Nu is het nog zoeken naar de vrijwilligers die zich hieraan willen onderwerpen.
De onderzoekers verwachten dat vet de geur van de smaakintensiteit – in de wijnwereld spreken we dan van mondaroma – zal verhogen en daardoor het plezier van voedsel, dat zoet is en fruitig smaakt , zal toenemen.
Als ze eenmaal weten hoe het mondgevoel, smaak, aroma en vet samenwerken om de smaakintensiteit en het plezier in voedsel te verhogen wil men door magnetische resonantie de plaatsen waar dit plaatsvind in onze hersenen lokaliseren mede door MRI scanning.
Unilever heeft zijn steun toegezegd voor dit onderzoek. Als tegenprestatie kan Unilever gebruik maken van de gegevens en een begin maken om het schadelijke vet in voedingsproducten te verlagen zonder de waardering daarvan te verlagen. Aan dit onderzoek werken mee het Wolfson Digestive Diseases Centre, the Division of Food Sciences and the School of Physics and Astronomy.
Voeding wordt dus een onderdeel van de neuro-wetenschappen. Al met al is dit een zoektocht naar de juiste neurotransmitters . Iets waar bijvoorbeeld het medicijn voor depressies ook voor gebruikt wordt. Daarvan weet men dat dit veroorzaakt door een verstoorde verhouding in de hersenen tussen een hormoon (cortisol) en stoffen zoals serotonine, dopamine en norepinephrine.
De oorzaak voor obesitas hoeft in de optiek van dit onderzoek niet te worden weggenomen. Als je de hersenen maar fopt!
Het onderzoek is natuurlijk uiterst boeiend. Toch blijf ik met een rare smaak in mijn mond zitten: zijn de onderliggende doelen wel helemaal kosher?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook