De Nederlandse Reclamecode is best streng. Liegen mag wel, maar er zijn strenge regels aan verbonden. Het moet bijvoorbeeld gaan om de overdrijvingen waarvan de gemiddeld geinformeerde consument wel weet dat er overdreven wordt. Amstel mag zeggen dat het gebrouwen wordt door de beste brouwers van het land. Nibb-It mag zeggen dat het gemaakt wordt van de beste aardappelen. Je mag liegen als het duidelijk totale nonsens betreft. Je mag zegen dat er in conserven verse tomaten zitten. En je mag gedroogde walnoten ook "vers" noemen. Want de consument weet wel dat dat kul is, is de opvatting van de Reclame Code Commissie.

Maar wat gezondheid betreft mag je niet veel verder gaan, tenzij er wetenschappelijk bewijs is. Brocollitaugé mag je niet als kankerwerend aanprijzen, zoals hier eerder duidelijk werd.

Hier een citaat uit de e-mailnieuwsbrief van de Natuurwinkel, franchiseketen van natuursupers:

"Ayurveda komt uit India en wordt al meer dan 5.000 jaar beoefend. Het is daarmee het oudste systeem van gezondheidszorg dat we kennen. Het geheim van Ayurveda schuilt in eenvoud, natuurlijkheid en effectiviteit. Ayurveda onderscheidt drie basiskrachten, dosha’s genoemd. Vanuit deze drie dosha’s - Vata, Pitta en Kapha - kan de hele schepping verklaard worden, inclusief onze individuele karakteristieke eigenschappen.

Hebt u een lichte lichaamsbouw, een droge huid en koude voeten, neiging tot nervositeit, afkeer van wind & kou en last van onderbroken slaap en een onregelmatige eetlust? Dan heeft u volgens Ayurveda wellicht een teveel aan ‘Vata’. Een gevoelige huid,huidirritaties, een grote eetlust, afkeer van warmte, snelle irritatie bij stress-situaties en een overmatige geestelijke en lichamelijke activiteit, kunnen duiden op een teveel aan ‘Pitta’. En hebt u een zware lichaamsbouw, een vette huid, vet haar, een trage spijsvertering, afkeer van nat & koud weer en toont u weinig initiatief? Dan domineert ‘Kapha’.

De Maharishi Vata, Pitta en Kapha thee zijn nu extra voordelig in uw Natuurwinkel. De theesoorten kunnen helpen om ‘Vata’, ‘Pitta’ en ‘Kapha’ in evenwicht te brengen, maar u kunt ze natuurlijk ook gewoon elke dag drinken omdat ze heel erg lekker zijn. Kapha thee wordt veel gebruikt tijdens het voorjaar of bij het ontbijt, Pitta thee is vooral geschikt tijdens warm weer en Vata thee wordt speciaal aanbevolen bij denkwerk, op reis, ’s avonds en tijdens winderig en koud weer. "

Waarom mag dit in dit land? Of is dit bewezen werkzaam? Of is dit voor de gemiddeld geïnformeerde consument herkenbaar als hokus-pokus?

Dit artikel afdrukken