Findus zegt dat het van niets wist. Het kocht zijn vlees in bij Comigel, een Frans bedrijf uit de omgeving van Metz. Dat verkocht afgekeurde paardenvlees voor rundvlees. Het vlees was besmet met een pijnstiller en wordt daarom veterinair als ongeschikt voor menselijke consumptie verklaard.

Findus kan de vermoorde onschuld spelen. Het bedrijf kocht in en vertrouwde op zijn handelspartner. Een productinhoudelijke kenner kan er echter moeilijk overheen kijken, tenzij Findus echt geen enkele interne kwaliteits- of financiële controle uitvoert.

Waarom komen deze schandalen nu voor? We vroegen het een vleesverwerker die alleen wilde reageren als zijn naam buiten de krant blijft. Zijn antwoord: "De prijzen van rundvlees rijzen de pan uit, terwijl er veel paarden worden geslacht. Paard is goedkoop. Voor onwetende consumenten is het lekker rundvlees met een bite. Er zijn flink wat afgekeurde paarden omdat ze afgemaakt worden vanwege ziektes of blessures. Daarbij kregen ze medicatie die ze ongeschikt maakt voor consumptie. Toch zijn ze gemakkelijk om te katten en dat gebeurt nu eenmaal in de vleeswereld. Winkels willen hun prijzen laag houden, leveranciers gaan erin mee en zo krijg je dus stiekem paard als koe voorgezet."

Fotocredits: No cavalry, no play, uitsnede, FaceMePLS
Dit artikel afdrukken