Da's een forse uitspraak voor een official. Van Zoeren wordt geciteerd door Omroep Gelderland.

De Omroep stelt dat volgens Van Zoeren "de hele vee-sector lering [moet] trekken uit de affaire rond veevoer dat was besmet met een verboden antibioticum." Hij heeft het over het kankerverwekkende antibioticum furazolidon dat door grondstoffenhandelaar Van Kats aan varkens- en kalvermengvoedermaker Coops zou zijn meegeleverd.

Daarnaast zou Van Zoeren gezegd hebben dat boeren moeten zorgen voor een betere traceerbaarheid van voer en vlees en zich niet alleen richten op de laagste prijs. Van Zoeren: 'Let niet alleen op prijs, let op kwaliteit, let op voedselveiligheid, want anders krijg je heel veel schade aan je bedrijf. Ik heb de indruk dat soms te makkelijk alleen gekeken wordt naar de laagste prijs. En dat is bijna verwijtbaar, zeg ik soms wel eens, want dat zie ik bij meer incidenten.'

Kritiek op NVWA
LTO Nederland reageerde afgelopen zaterdag kritisch in de richting van de NVWA. Die zou boerenbedrijven zomaar hebben afgesloten en niet helder hebben gecommuniceerd over wat er aan de hand was en hoe het verder zou gaan.

De NVWA lijkt heel wat anders te zeggen: boer let op uw zaak of zoek gewoon een baan. Daarnaast impliceert de NVWA dat ondernemers niet kunnen vertrouwen op controle-systemen en moeten letten op de prijs van hun inkopen.

Eveneens werd zaterdag duidelijk dat de controlerende instanties geen idee hebben hoe furazolidon in het dierenvoer terecht gekomen kan zijn. Het zou weleens een wraakactie kunnen zijn, suggereerde Francine van Rossem, directeur van Trustfeed, een certificeerder waar je op moet kunnen bouwen, maar die het ook niet meer weet én besloten heeft tot oprichting van een nog betrouwbaar keurmerk.
Ze voegde daar meteen aan toe dat geen enkele keurings- en controlesysteem bestand is tegen gekken, dwazen en criminelen.

Zo is dat natuurlijk altijd.

Met hoeveel tanden in de mond staat de NVWA straks als er een onregelmatigheid wordt aangetroffen in voer van voerfirma's die hij wel betrouwbaar acht? Want eigenlijk zei hij: je had niet bij voerhandelaren Van Kats en Coops - de bronnen van de furazolidon-affaire - moeten kopen. Die zijn te goedkoop.

Maar waarom hebben we dan certificeerders en lieden die daar weer toezicht op houden? Lidl is ook goedkoop, maar levert mij als consument uitstekende kwaliteit.

Russisch roulette
Staatssecretaris Dijksma wil inmiddels overleg over aansprakelijkheid in de voer- en vleesketen. Dat lijkt me een goede zaak, maar onbegonnen werk: iedereen wijst hem nu al af.

Door het generaal gekluns in ons land dat zich rond veevoer en vlees voor de zoveelste keer toont, lijkt het eten van Nederlands vlees een vorm van Russisch roulette. Opnieuw stelt zich de vraag hoe die indruk zich nu alweer heeft kunnen vestigen.

Fotocredits: rechts op de foto: Freek van Zoeren, met Harry Paul (dir. generaal NVWA, links) en Chris Buijnk (toenmalig Secretaris-Generaal, min. van EZ), Anita Douven, twitter
Dit artikel afdrukken