Dat zou wel eens heel nauw samen kunnen hangen met ieders persoonlijke microbioom. Dat denken in ieder geval de Israëlische onderzoekers Eran Segal en Eran Elinav van het Weizmann Institute of Science. Zij voeren op dit moment een groot onderzoek uit naar gepersonaliseerde voeding. Personalised nutrition, eten op je eigen individuele maat, is volgens hen binnen handbereik.

Dr. Saleyha Ashan van het Britse televisieprogramma 'Trust me, I'm a doctor' nam de proef op de som. Ze reisde af naar Israël om deel te nemen aan het onderzoeksprogramma van het Weizmann Institute. Dr. Ashan is al jaren iets dikker dan ze zou willen en lijdt aan polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS), waardoor zij een verhoogde kans heeft diabetes te ontwikkelen. In haar familie komt bovendien diabetes voor.

De testweek
Na het opmeten van alle bloedwaarden en medische gegevens, krijgt dr. Ashan een onderhuidse glucosemeter geïmplanteerd. Gedurende een week eet ze de maaltijden die de voedingsexperts van het instituut voor haar hebben samengesteld om de reactie van haar lichaam op bepaalde voedingsmiddelen te testen. Af en toe mag ze haar favorieten, druiven en sushi, eten om te zien wat dat voor effect heeft. Al haar eet- en drinkmomenten legt ze vast in een app, net als gegevens over haar stressniveau, lichaamsbeweging en slaap. Ze wordt bovendien gekoppeld aan een 'buddy' van dezelfde leeftijd en geslacht, die gedurende de testweek precies hetzelfde eet. Volgens de leerboeken moet dat hetzelfde effect hebben op hun lichaam. Volgens de Israëlische onderzoekers niet.

Dr. Ashan is 'flabbergasted' als blijkt dat haar gezond geachte favorieten voor hoge bloedsuikerpieken zorgen, net als tomatensoep en ontbijtgranen. Haar lichaam reageert juist veel minder sterk op avocado, chocola, ijs en gewone cola
De resultaten
Dat blijkt overtuigend uit de resultaten. Dr. Ashan is 'flabbergasted' als blijkt dat haar gezond geachte favorieten voor hoge bloedsuikerpieken zorgen, net als tomatensoep en ontbijtgranen. Haar lichaam reageert juist veel minder sterk op avocado, chocola, ijs en gewone cola. Bij haar buddy zijn de resultaten totaal anders. Vliegt Ashans bloedsuikerspiegel omhoog na het eten van pasta, voor haar partner blijkt pasta juist prima. Yoghurt blijkt een onverwachte boosdoener voor Ashans buddy, maar goed voor Ashan. Ook op brood en boter blijken beide dames volstrekt tegengesteld te reageren.

Microbioom
De Israëlische onderzoekers denken dat ieders microbioom verantwoordelijk is voor de individueel verschillende reacties op voedingsmiddelen. Dat is een spannende hypothese, omdat ons microbioom eenvoudig te beïnvloeden valt - in tegenstelling tot onze genen. In het geval van dr. Ashan blijkt dat in haar darmen een vrij beperkte diversiteit aan micro-organismen leeft. Ook zijn er opvallend veel bacteriën te vinden die te associëren zijn met PCOS.

Dr. Ashan krijgt te horen dat zij de samenstelling van haar microbioom kan veranderen, door voedsel te eten dat in goede aarde valt bij haar darmbacteriën. Ze reist terug naar huis met een voor haar op maat toegesneden lijst met 'goed eten'. Uit haar ontlastingsmonsters van de eerste twee weken blijkt al een gunstige ontwikkeling van het microbioom waar te nemen.

Gepersonaliseerd voedingsadvies
De onderzoekers verwachten dat het op korte termijn mogelijk wordt om mensen op grond van een monster van hun ontlasting een gepersonaliseerd voedingsadvies te geven. Gewapend met een op maat gesneden lijstje met 'goede' en 'slechte' voedingsmiddelen kunnen ze vervolgens gericht naar een gezonder microbioom toe-eten, en over de hele linie gezonder worden. Een gezonder microbioom, met alle impact die dat heeft op op de algehele gezondheid en welbevinden, begint bij jezelf.

Het heeft nog een consequentie: alle wetenschap tot nu toe is gericht op één universeel geldig dieetadvies voor iedereen. Volgens Segal en Elinav kan die manier van denken aan de kant.

De uitzending is vanavond om 20.00 GMT (21.00u Nederland) op BBC2.

Fotocredits: The Personalized Nutrition Project
Dit artikel afdrukken