Waarom is de kans op kanker als gevolg van het eten van rood vlees duidelijk verhoogd en hebben andere dieren en echte carnivoren daar geen last van?

Op die vraag zou het antwoord kunnen zijn gevonden door onderzoekers van de University of California, San Diego School of Medicine. Het zou komen door de rol van Neu5Gc, een suiker die voorkomt in het lichaam van andere zoogdieren maar niet in ons lijf. Het stofje kan zich er wel vrij doorheen bewegen. Als wij het (teveel) binnenkrijgen kan het zorgen voor de vorming van kankers, ontstekingen, atherosclerose en zelfs diabetes 2, zeggen de onderzoekers.

Geprepareerde muizen
Zij deden tests op muizen die ze eerst zodanig prepareerden dat hun lichaam - net als het onze - een fors tekort had aan lichaamseigen Neu5Gc. De muizen bleken daarna inderdaad een sterk verhoogde kans op kanker en ontstekingen te laten zien bij het eten van rood vlees als gevolg van een afstotende immuunrespons. Reproductie van de tests op mensen en daarmee bewijsvoering voor de negatieve gevolgen van Neu5Gc in ons lichaam vormt de volgende, niet gemakkelijke uitdaging, zeggen de wetenschappers.

Echte oorzakelijkheid relatie tussen rood vlees en kanker
Met name rood vlees (rund, lam maar ook varken) is rijk aan Neu5Gc. Vlees van niet-zoogdieren (gevogelte, vis) is van nature meer geschikt voor menselijke consumptie, hoewel de onderzoekers geen bezwaar zien in een matige consumptie dat afkomstig is van zoogdieren.

De muizentests, zo beweren de onderzoekers, behoren tot de eerste die daadwerkelijk harde oorzakelijke relaties op stofjesniveau vinden tussen kanker, ontstekingen en rood vlees. Het onderzoek, waarvan de resultaten te vinden zijn op de Proceedings of the National Academy of Sciences, werd onder meer uitgevoerd door de wetenschappers Ajit Varki and Nissi Varki, die een belang hebben in SiaMab Therapeutics, een bedrijf dat antistoffen tegen Neu5Gc ontwikkelt.

Fotocredits: Day 45, Matt Preston
Dit artikel afdrukken