Land- en tuinbouwadviseur Michel de Groot las over het verrijken van de teelt van planten op water én het Vers+-diner. Het zette hem aan op onderzoek uit te gaan. Als het mogelijk is extra voedingstoffen 'in' je groenten te kweken, waarom zou je dan nog voedingssupplementen uit de winkel willen?
In de Proeftuin Zwaagdijk loopt een serie proeven om slateelt op water te verrijken met extra selenium, silicium en kobalt.
Selenium is essentieel voor mens en dier. Gebrek aan de stof kan leiden tot hartklachten, artritis, verminderde vruchtbaarheid en een slechter werkend immuunsysteem. "We hebben de drie elementen bij lollo rossa en eikenbladsla toegevoegd in de waterbassins en de gehaltes in de geoogste producten vergeleken met sla van de gangbare grondteelt”, vertelt onderzoeker Matthijs Blind aan het blad Hortinext. De sla bleek bij teelt op water hogere gehaltes aan selenium te bevatten dan bij grondteelt.
Michel de Groot: Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld toen ik Hortinext las over het extra toevoegen van voedingselementen met als doel niet de plant, maar de mens te voeden. Want waarom een pilletje eten, wat veel mensen doen, als je het met voeding ook binnen kunt krijgen? Dan moet het er natuurlijk wel inzitten en dat moet inzichtelijk zijn. Dat is precies de insteek van Vers+, waar Foodlog vorige week over rapporteerde. Kan dat niet nog wat verdergaan? Zou je die supplementen niet ook aan de plant kunnen geven?
Ik ging op onderzoek uit.
Ik sprak met een kweker van groenten over het toevoegen van voedingselementen. Misschien zouden we bijvoorbeeld bloemkool wat extra smaak kunnen geven of iets dergelijks. De discussies liepen echter altijd vast op het punt dat kwekers per stuk of per kilo betaald krijgen, en niet op basis van voedingsinhoud. Maar daar komt natuurlijk verandering als ze die bloemkool of krop sla 'met extra selenium, silicium en kobalt' met die meerwaarde kunnen verkopen.
Mijn vraag aan jullie lezers: zou je zulke groenten willen kopen?
Dit artikel afdrukken
Selenium is essentieel voor mens en dier. Gebrek aan de stof kan leiden tot hartklachten, artritis, verminderde vruchtbaarheid en een slechter werkend immuunsysteem. "We hebben de drie elementen bij lollo rossa en eikenbladsla toegevoegd in de waterbassins en de gehaltes in de geoogste producten vergeleken met sla van de gangbare grondteelt”, vertelt onderzoeker Matthijs Blind aan het blad Hortinext. De sla bleek bij teelt op water hogere gehaltes aan selenium te bevatten dan bij grondteelt.
Michel de Groot: Mijn nieuwsgierigheid was geprikkeld toen ik Hortinext las over het extra toevoegen van voedingselementen met als doel niet de plant, maar de mens te voeden. Want waarom een pilletje eten, wat veel mensen doen, als je het met voeding ook binnen kunt krijgen? Dan moet het er natuurlijk wel inzitten en dat moet inzichtelijk zijn. Dat is precies de insteek van Vers+, waar Foodlog vorige week over rapporteerde. Kan dat niet nog wat verdergaan? Zou je die supplementen niet ook aan de plant kunnen geven?
Ik ging op onderzoek uit.
Mijn vraag aan jullie lezers: zou je zulke groenten willen kopen?Selenium ken ik voornamelijk vanuit de weilanden. Een weiland-expert weet me te vertellen dat veehouders selenium laten toevoegen in het rantsoen, of het meegeven als bemesting op het land. Want gras heeft over het algemeen een tekort aan selenium. De stof is belangrijk voor onder meer de vruchtbaarheid van de koe. Uit een al ouder Foodlog-artikel blijkt dit ook voor de mens te gelden. De conclusie toentertijd was dat de mens het voldoende binnen krijgt. Maar bij plantenteelt kan dat misschien wel anders zijn. Bij een watergeteeld plantje bepaalt de kweker hoeveel nutriënten er in het water gegeven worden. Krijgen we dan nog steeds genoeg binnen?
Ik sprak met een kweker van groenten over het toevoegen van voedingselementen. Misschien zouden we bijvoorbeeld bloemkool wat extra smaak kunnen geven of iets dergelijks. De discussies liepen echter altijd vast op het punt dat kwekers per stuk of per kilo betaald krijgen, en niet op basis van voedingsinhoud. Maar daar komt natuurlijk verandering als ze die bloemkool of krop sla 'met extra selenium, silicium en kobalt' met die meerwaarde kunnen verkopen.
Mijn vraag aan jullie lezers: zou je zulke groenten willen kopen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
15# Huib: hoeveel mensen zijn er diabeet, hebben hart- en vaatziekten, chronische darmziektes enz enz enz. Dat lijken mij toch grotendeels ernstige gebrekstziekten en dat zijn er vele duizenden mensen die ermee rondlopen
Dit is toch puur een marketingverhaal? Ik zie geen verschil met het aan de man brengen van superfoods of biologisch producten met het leugentje dat het 'gezonder' is. Het is imho ook een waardeloos idee vanuit technisch oogpunt. Als je foliumzuur in brood doet, weet je precies hoeveel er per gewicht ingaat. Weet je dat ook van een krop sla? De voedingswaarden wisselen toch? En wat maakt dat trouwens uit? Als je bang dat je te weinig lycopeen binnenkrijgt neem je toch nog een tomaat? Komt nog bij dat een paar procent van de bevolking nu de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit eet en het is nu ook niet zo dat het merendeel van de bevolking met ernstige gebreksziekten door het leven gaat.
Ik snap het wel, hoor. Het gaat erom om onze dure grond, onze dure energie, onze dure mankracht en onze dure kennis in de land- en tuinbouw optimaal te benutten, door zeer hoogwaardige producten te ontwikkelen die in een nieuwe markt meer opleveren. Dat is een legitiem streven natuurlijk, maar niet met zo'n mal verhaal erbij.
Nature publiceerde een artikel waarin een correlatie wordt genoemd tussen hogere CO2 concentraties in de lucht en lagere nutriënten (Vooral zink en ijzer) in voedingsgewassen.
We mogen de hoeveelheid voedingsstoffen in een gewas dus niet voor lief nemen. Op deze voedingsstoffen is ook te veredelen. Echter, de energie die gaat in het vastleggen van extra magnesium kan niet gebruikt worden voor groei. En kilo's worden betaald.
In een bijdrage van De Monitor zegt Arnold van Woerkom, aardappelteler in de NOP, 24% tot 64% meer voedingsstoffen in zijn aardappelen te hebben dan 8 van zijn collega telers in de buurt.
Hoewel Arnold's verhaal een experiment is van N=9 met 1 herhaling en geeft hij geen informatie over welke voedingsstoffen het gaat, vind ik het wel een sterk verhaal. Het zou heel wat waard zijn als we ons meer zouden richten op de inhoudsstoffen van dat wat we naar binnen stoppen ipv de kilo's. Echter moet dit wel goed vermarkt worden. Ik kan me voorstellen dat groente met extra foliumzuur (als dat mogelijk is) best interessant kan zijn. Dan hoeven ze het niet meer in brood te doen in GB.
Hans Pollemans #3 #11 Ik snap niet helemaal wat je bedoelt. De mineralen die de planten als voeding krijgen zijn dezelfde mineralen waar jij en ik uit opgebouwd zijn. Een te hoge concentratie van een mineraal kan giftig zijn voor jou en voor de plant. De hoeveelheid voedingsstoffen die nodig zijn een plant optimaal te laten groeien zijn tot in den treure onderzocht in de wetenschap en in de praktijk. Als een plant te veel van een voedingsstof aangeboden krijgt kan het ziek worden of hij neemt de voedingsstof niet meer op.
Wetgeving op het gebied van meststoffen richten zich vooral op de effecten op het milieu (de meststoffenwet).
Hier een pagina wat meer inzicht geeft in het samenstellen van de richtlijnen. Deze richtlijnen houdt dus in dat uit vele onderzoeken is gebleken dat bij een bepaalde verhouding van voedingselementen de plant optimaal groeit. Vergelijk het met bijvoorbeeld de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor de mens.
Stel ik ga een overmaat van een bepaald element aan een plant geven, dan kan er een tekort van een ander element ontstaan (antagonisme). En dan ontstaan er veelal problemen. Dus als kweker doe je jezelf tekort als je hiermee géén rekening houdt.
Gewassen van substraatteelt passen mijns inzien prima in een menu van gezonde en gevarieerde voeding. Met de nadruk op gevarieerd. Voorbeeldje; vorige week vulde ik mijn broodtrommel nog af met snacktomaatjes (van substraatteelt), en deze week gaan er weer appels of bananen mee (komen van teelt uit de grond). Toevallig recent een testje gedaan naar eventuele voedingstekorten van diverse vitaminen. Ik hoef niet aan de pillen :)
Michel #6 Wat is de definitie van gezonde voeding? Kun je die bereiken met substraat teelt? Op welke basis is die bemestingsrichtlijn samengesteld?
Even op je laatste vraag reageren, met een goed, eerlijk, makkelijk begrijpbaar verhaal zijn er mogelijkheden. Het verhaal moet natuurlijk aanvoelen dan loopt men er warm voor.