Even zag het er naar uit dat Rusland behalve vlees, zuivel, vis, groente en fruit ook andere producten uit de EU en VS zou gaan boycotten. Het Ministerie van Landbouw had een lijst in voorbereiding waar ook chocola, bloemen én wijnen op stonden, meldt de BBC.

1 jaar verlenging
Maar Poetin besloot het nèt eventjes anders te doen. Hij verraste deze week iedereen door de importstop te verlengen tot een heel jaar. De algemene verwachting was dat de ban met 6 maanden verlengd zou worden. De Westerse bondgenoten verlengden immers begin deze week hun economische sancties tot 31 januari 2016.

'Rusland houdt zich prima'
Poetin draagt uit dat de Russische economie zich bewonderenswaardig goed houdt. De BBC spreekt van een 'defiant mood' tijdens het St Petersburg International Economic Forum (het 'Russische Davos') van vorige week. De toon was 'ze hebben ons er niet onder gekregen'. In de woorden van president Poetin: "We hebben de situatie gestabiliseerd [..] en gaan nu vol vertrouwen voorwaarts door deze moeilijke periode".

Poetin heeft het afgelopen jaar vol ingezet op het uitbouwen van de Russische economie zodat het weggevallen importen opgevangen kunnen worden. Ook zijn de nodige vervangende importstromen ingericht, onder meer uit China en Zuid-Amerika. Dat neemt niet weg dat de Russische economie zware klappen heeft opgelopen. In het eerste kwartaal van 2015 kromp de Russische economie met 2%, de koers van de roebel is gekelderd, de inflatie nam toe evenals het aantal Russen onder de armoedegrens. De officiële lijn is dat dat echter niet aan de sancties, maar aan de dalende olieprijzen toe te schrijven is.

'Radicaal'
Een eventuele uitbreiding van de boycot naar Westerse wijnen werd echter zelfs door de Russische minister van Landbouw "radicaal" genoemd. De Russische wijnproductie is bij lange na niet in staat aan de vraag te voldoen. Ook de smaak schijnt het niet te halen bij buitenlandse wijnen.

Fotocredits: 'Een modern wijnbedrijf in Kindzmarauli, Georgië', Extrek, Wikimedia
Dit artikel afdrukken