Dat meldt Fairtrade organisatie Max Havelaar. De snoeptomaatjes en troscherrytomaatjes zijn te koop bij COOP en Hoogvliet.

Max Havelaar schrijft in het persbericht:
Deze tomaten worden geproduceerd door het bedrijf Desert Joy in het zonnige Tunesië. Een overvloed aan natuurlijk licht, uitstekende weersomstandigheden en korte logistieke routes maken Tunesië de ideale plek om buiten het Hollandse seizoen tomaten van topkwaliteit te produceren.
Toch blijf ik in verwarring achter. Wat moeten we hier met eerlijke tomaten uit Tunesië, terwijl we hier bulken van de tomaten waar de telers - volgens henzelf - oneerlijke prijzen voor krijgen omdat er geen fairtrade voor Hollandse tomaten bestaat?
Dit doet Desert Joy met respect voor mens en milieu, en zijn daarmee de eerste Fairtrade gecertificeerde tomatenteler ter wereld. Hun passie proef je terug in de smaakvolle tomaatjes; zalig zoete troscherrytomaatjes en sappige snoeptomaatjes, perfect gerijpt onder de Tunesische zon.


Op de site is te vinden wat de tomaatjes fairtrade maakt. Ze worden geteeld in de Tunesische woestijn, waar de zon schijnt zodat er geen belichting nodig is. Voor de verwarming van de kas (!) en irrigatie van de tomaten wordt warm bronwater gebruikt. Verder wijst Desert Joy op de 'kort logistieke lijnen vanuit de woestijn van Tunesië naar Nederland'. Uiteraard is er volop aandacht voor de maatschappelijke aspecten. Daarbij gaat het om het creëren van werkgelegenheid, goede betaling, mogelijkheden tot ontwikkeling, gelijke positie van mannen en vrouwen, schoon drinkwater en een gezonde maaltijd per dag. Ook plant Desert Joy bomen om 'ook iets terug te doen voor het milieu'.

Het bijbehorende filmpje laat alleen maar blije en tevreden mensen zien. Met het sociaal beleid zit het dus wel goed.

Toch blijf ik in verwarring achter. Wat moeten we hier met eerlijke tomaten uit Tunesië, terwijl we in Nederland bulken van de tomaten waar de telers - volgens henzelf - oneerlijke prijzen voor krijgen omdat er geen fairtrade voor Hollandse tomaten bestaat?

Eigenaar van Desert Joy is de uitstekende Nederlandse kastuinder Philip van Antwerpen, die ook in Nederland kassen heeft.



Fotocredits: still, Desert Joy
Dit artikel afdrukken