In het pakket een aantal verse worstjes, gekookte worst en blikjes vispaté in verschillende smaken. Aan de buitenkant niets dat verraadt dat deze producten van vis gemaakt zouden zijn. De paté is stevig van consistentie, niet echt smeerbaar. De kookworst lijkt op de 'cervelas', egaal en goed snijdbaar. De worstjes, ook met een perfect egale vulling, laten zich prima bakken. We proefden zorgvuldig.

Inderdaad: nauwelijks vis in de smaak. Het smaakt vooral neutraal. In de paté's zie je stukjes champignon en paprika zitten, die geven wat extra structuur. De belangrijkste conclusie is dat is vooral 'makkelijk' eten is. Mensen(kinderen) die niet van een uitgesproken smaak houden, zal dit prima bevallen. Wij van Foodlog vinden het een beetje flauw maar puur. We kunnen ons voorstellen dat hele volksstammen het juist lekker vinden. Ook wij vinden de worstjes uitstekend met de ketchup zonder suiker van Ekoplaza. Geen gesnob dus. Prima worstjes voor mensen die gewoon van zo egaal mogelijke worstjes houden.

Kweekvis Claresse
We vroegen Frank Foolen, afzender van het pakket, naar het verhaal achter de visworst. In het Brabantse Son kweekt de familie Foolen al ruim 20 jaar vis. Duurzaam, van moederdier, via het eitje, tot aan de consumptievis Claresse, een kruising van twee meervallen. Van broedhuis tot verwerking, het bedrijf heeft alles in eigen hand.

In 2012 ging Foolen zelf zijn kweekvis verwerken. Hij realiseerde zich snel dat uit de vis meer te halen is dan alleen de filets. Bij het brainstormen over productontwikkeling kwam het idee boven om ook mensen te bereiken die niet van vis of van de structuur daarvan houden. Een 'vleesvervanger' dus, maar dan met alle gezonde eigenschappen van vis. Hoewel de uitgangsgedachte logisch en simpel klonk, bleek het in praktijk helemaal niet zo makkelijk.



Het is lekker stevig, terwijl onverwerkte vis van dit type juist gekenmerkt wordt door papperigheid en weinig 'beet'
Pure visworst
Foolen onderzocht eerst welke visworsten er al zijn. "De producten die we vonden waren te zout of slecht van textuur. Wij hebben met de Claresse filet een supergoed product dat we niet willen verpesten door allerlei toevoegingen." Hij ging bij diverse grote vleesverwerkers in Duitsland en Zwitserland te rade om samen een product te ontwikkelen. "Vier jaar lang zijn we bezig geweest met het ontwikkelen van een product zoals wij dachten dat het moest zijn. Echter bleek dat die vleesverwerkers op een andere manier worst maakten dan dat wij in gedachten hadden. Er werden restproducten en toevoegingen gebruikt om een bepaalde structuur te krijgen."

Uiteindelijk kwam Foolen in contact met het Duitse bedrijf Welsländer, dat wel van eenzelfde filosofie uit bleek te gaan. "Dit bedrijf was al bezig met testen voor dit soort visproducten. Maar met de Claresse, een kruising van Heterobranchus longifilis en Clarias gariepinus, bleek dit het beste te gaan. De Claresse bevat van nature veel collageen waardoor we zonder toevoegingen een goede binding krijgen." En dat is beslist waar. Het is lekker stevig, terwijl onverwerkte vis van dit type juist gekenmerkt wordt door papperigheid en weinig 'beet'.

Daarna paste Foolen de eigen productielocatie aan om te gaan testen. "Hiervoor moesten we eerst op zoek naar de juiste machines. Het is niet alleen afhankelijk van de ingrediënten maar ook de technieken die gebruikt worden zijn verschillend van bij vlees." Voor het testen van de smaak schakelde Foolen in eerste instantie de directe omgeving in, vrienden en familie die "verplicht" op feestjes een oordeel moesten geven. "Natuurlijk hebben we onze producten ook laten proeven aan keurslagers en vleesverwerkers. Velen konden niet geloven dat het gemaakt was van vis. Blij was ik toen een keurslager ons aangaf dat we dit product niet moesten gaan maken. Verbaasd vroeg ik waarom? Keurslager: het bevat een te hoog percentage kwaliteitsvlees waardoor het vele malen te duur zou zijn." Die slager had helemaal niet door dat het om een product van vis ging.

Fish4Everyone
Foolen is nu zo ver dat hij de markt op wil onder de naam Fish4Everyone. In Duitsland liggen zijn producten al bij 1.800 supermarkten. In Nederland is de verkoop nog lokaal en via de webshop www.visworst.nl. De productontwikkeling gaat volop door: behalve de worstjes, worst en paté komt er binnenkort ook een hamburger en een snackworstje. Allemaal gemaakt van vis, en geschikt voor iedereen. Ook voor vishaters, want de vis proef je er echt niet aan af.

----
Update 8 juni 20:00 uur: Wakker Dier deed een poll over deze tekst.:



Eigenlijk moeten het publiek eens op bezoek naar zo'n fishfarm. In Den Haag wordt een dakkas doodgeknuffeld door het duurzame en bewuste publiek op basis van een kringloop tussen precies dezelfde vissen en precies hetzelfde houderijsysteem. Wakker Dier heeft een terecht punt. Waarom zou je andere dieren als vleesvervanger gebruiken als het ook beter kan? Maar het omgekeerde geldt ook: als de vissen het naar hun zin hebben en leven in een goede kringloop, waarom zou je er dan tegen zijn?
Dit artikel afdrukken