Zouden echte onkruidbestrijdingskenners daar hun antwoord op willen geven?
Fotocredits: Foodlog Media
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word betalend lid. Dat kost je maar €7,- per maand. Dan lees je alle content van Foodlog onbeperkt en advertentievrij en krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events.
Word lid!Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Waslaag op het blad speelt ook een rol. Waslaag op blad is verdampingsregelaar en dient als schimmelwering. Rechts op de foto is uitloop groter. Kan best zijn dat spuitmiddel invloed heeft gehad op waslaagvorming. Er verminderde waslaagvorming is geweest en er zodoende een snellere groei is ontstaan. Snellere groei betekend ook verminderde waslaagvorming en daardoor minder weerstand tegen schimmels. In tegenstelling tot wat Dirk #36 zegt, zeg ik, dat bij het doodgespoten gedeelde de kans op meeldauw groter is dan bij links met het onkruid.
Einde groeiseizoen zal uitwijzen of spuitexperiment goed of slecht is geweest.
Dick#33, volgens mij wel. Doodgespoten stuk is warmer, daardoor snellere uitloop.
@Hans: al leven we dan in een maatschappij van inspraak en participatie en onderop is troef, een vrije kuur en algemene reflecties vanachter je laptop kunnen ook hardnekkig de boventoon blijven voeren, leve de theorie! Misschien is die boer wel de risee van de buurt! Ik heb tenminste nog nooit (behalve in de talloze verlaten wijngaardjes) zo'n hoge onkruiddruk gezien, is dat tafereel rechts om te laten zien dat hij nog niet vertrokken is naar Parijs? Of toch een proef? Het lijkt me niet moeilijk voor Dick om eens een praatje met hem te maken, je krijgt dan idd meestal heel iets anders te horen (binnen een minuutje) dan wat je je vooraf had voorgesteld! Soms iets treurigs in de familiale sfeer bijvoorbeeld, of juist iets onverwacht prettigs, kan ook.
Het aantal vermoedens m.b.t. dit fenomeen overstijgt mijn verwachting. Maar ik wordt steeds benieuwder naar de ervaring van die Franse boer over het 'hoe' en 'waarom', want uit de tekst lees ik tussen de regels dat de schrijver van deze topic toch wel contact met hem had ?
En ik ga er van uit dat hij (die wijndruivenboer) weet wat hij doet.
Ik veronderstel niet dat hij als antwoord gaf:
"Mijn spuitinstallatie ging kapot en ik zit op een nieuwe te wachten.."
(Hoop dat dit niet onder bullshit valt.., want ik wordt onderhand nieuwsgierig naar de beweegredenen en ervaring van die boer.... )
Een kort college over schimmelvorming (ook al heeft het niets met de vraagstelling vh item hierboven te maken), die is vaak afhankelijk van het aantal bladnat-uren, dus de uren dat er een laagje dauw of regenwater op of onder blad zit, en dit hangt weer af van de verdamping, dus van de luchtvochtigheid, de windsterkte, de temp., de instraling etc. In een gebied met veel hoge groeiende grassen en onkruiden is er veel minder energie over (al dat gras groeit en verdampt constant en verbruikt dus zonneenergie) om nat druivenblad te laten verdampen, dus zijn er ook veel meer druivenbladnat-uren (iedereen weet dit die wel eens op blote voeten uit een tent is gestapt smorgens vroeg, maakt nogal wat uit of dat op zand of stro is of in groeiend gras). Als je in het rechterperceel gaat kijken, zul je zien dat het blad al vroeg in de morgen niet meer nat is, in het linker veel later, geldt ook bij regenbuitjes. Komen de blaadjes links dus uiteindelijk ook uit, zullen ze meer last hebben van meeldauw etc. Een ware plaag voor onze wijnbouwers, die niet zo gezegend zijn met warmte en instraling als hun zuid franse collegas, en het dus moeten doen met meeldauwresistente rassen waarvan er niet zoveel zijn. En Jan, zonlicht is wel een belangrijke groeifactor, maar lang niet de enige, anders zou de Sahara een groot en welig bos zijn. Hoe zat het trouwens vroeger in de druivenkassen en met de Frankentalers? In een kas (meer vocht en warmte, minder instraling) heb je meer last van meeldauw dan daarbuiten, lijkt me. Spuiten??