Voor mensen die bezig zijn met hun gewicht, kan de weegschaal een obsessie worden. Sommigen wegen zich wel drie keer per dag of nog vaker.

Dat werkt contraproductief, zegt Marlene Schwartz, directeur van het Rudd Center for Food Policy and Obesity van de University of Connecticut. Schwartz geeft in The Wall Street Journal antwoord op de brandende vraag: hoe vaak moet ik me wegen?

Helemaal niet wegen
Sommige mensen kunnen zich maar beter helemaal niet wegen. Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met eetstoornissen. Zij krijgen van hun begeleiders nog wel eens de opdracht om zich helemaal niet meer te wegen, maar in plaats daarvan echt te focussen op hun eetgedrag en hun gewicht te vergeten.

Professionals in obesitasbehandelcentra raden hun cliënten meestal aan één keer per week op de weegschaal te stappen. Obesitaspatiënten moeten leren gezonde eetkeuzes te maken en erachter komen waarom ze te veel eten, verklaart Schwartz.

Gezonde mensen wegen zich op woensdag
Voor mensen zonder specifieke gewichtsproblemen ligt het wat anders. Wil je gewoon je gewicht in de gaten houden, dan is één keer per week op de weegschaal een prima manier om je gemiddelde gewicht te monitoren. Doe dat dan bij voorkeur op woensdag, zegt Schwartz. Die dag is het verst verwijderd van het weekend, wanneer onregelmatig en buiten de deur eten vaker voortkomt.

Drie keer per week of dagelijks
Ben je aan het afvallen, dan is drie keer per week jezelf wegen genoeg. Vaker kan ook, "omdat je daarmee echt inzicht krijgt in wat er in het echt gebeurt", stelt Schwartz. Al is het cijfer op je weegschaal maar een van de informatiegegevens waar je op moet letten bij het bepalen van je gedrag. Je gewicht is maar één van de indicaties van je totale gezondheid, net als je hartslag en je bloeddruk.

Uit onderzoek onder meer dan 10.000 Amerikanen die veel zijn afgevallen en dat gewicht er ook langdurig af hebben weten te houden, blijkt overigens dagelijks wegen toch één van de kernstrategieën te zijn om op gewicht te blijven. "Dan heb je meteen in de gaten als je gewicht omhoog gaat en word je niet verrast", zegt Schwartz.

Wegen doe je meteen na het opstaan. Dat is het moment dat je lichaamsgewicht het meest consistent is. "Je lichaam functioneert de hele nacht zonder extra vocht of calorieën, dus 's ochtends is je gewicht meestal het laagst." Ook is het aan te bevelen altijd dezelfde weegschaal te gebruiken en niet ook op de sportschool of andere gelegenheden snel even op de weegschaal te stappen, want die schalen kunnen anders afgesteld staan.

Laat je dag niet verpesten
Niemand heeft een 'vast' gewicht. Dat komt omdat je lichaamsfuncties variëren met de dag en de maand. Bovendien zijn ze afhankelijk van wat je eet, hoeveel je doet, je menstruatiecyclus en nog veel meer factoren.

Daarom raadt dr. Schwartz aan je doelgewicht niet té streng vast te leggen. Een marge van 2% van je lichaamsgewicht is heel normaal, ook om niet helemaal op tilt te slaan bij iedere kleine afwijking die de weegschaal laat zien. Dat is het laatste advies dat dr. Schwartz meegeeft om te bepalen of je je te vaak weegt of niet. "Als je je 's ochtends weegt en dat verpest vervolgens je hele dag, dan is dat een teken dat je je minder vaak moet wegen", zegt ze.

Fotocredits: 'Mini-me-7', Marcel Oosterwijk
Dit artikel afdrukken