Aardappels staan bekend als dikmakers. Maar dat zijn niet de aardappelen zelf, maar alles wat we er mee doen: frituren, poffen en vullen met zure room, in de aardappelsalade met veel mayonaise, bakken in ganzenvet, gratineren met flink veel gesmolten kaas of gewoon een flinke lepel jus... De aardappel in zijn pure vorm, zonder alle franje, blijkt juist een ware gezondheidsbom, meldt de Huffington Post. Op één voorwaarde: je moet ze niet schillen.
Aardappels zijn gezond want:
1. Ze zitten barstensvol kalium: gemiddeld 1.600 milligram per aardappel - met schil!, dat is de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid (volgens de Amerikaanse voedingsaanbevelingen). Om het even te vergelijken: in een banaan, die ook als goede bron van kalium bekend staat, zit een kwart van die hoeveelheid.
2. In de schil zitten veel voedingsvezels. In een gemiddelde aardappel wel 7 gram. Schil je je pieper, blijft er maar 1 gram voedingsvezel over. Vezels helpen je je verzadigder te voelen en zouden gunstige gezondheidseffecten hebben voor je hartgezondheid, cholesterolniveau en diabetesrisico..
3. Er zit veel vitamine C in: 29 milligram in een grote aardappel. Dat is ongeveer een derde van wat er in die andere vitamine-C bom, de sinaasappel zit.
4. Ze zijn een goede bron van mangaan - een minder bekende nutriënt. Mangaan is nodig om eiwitten, koolhydraten en cholesterol in je lichaam te verwerken, en speelt ook een rol in de botopbouw. Eén aardappel - met schil - levert je een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan op.
5. Er zit veel vitamine B6 in. Een minder bekende vitamine, die echter een essentiële rol speelt in onze hart-en-vaat-, spier- en zenuwstelsels en onze immuun- en spijsverteringssystemen. Eén aardappel per dag levert al bijna de helft van alle B6 die je nodig hebt.
Fotocredits: Potatoes, Jamonation
Dit artikel afdrukken
Aardappels zijn gezond want:
1. Ze zitten barstensvol kalium: gemiddeld 1.600 milligram per aardappel - met schil!, dat is de helft van de dagelijks benodigde hoeveelheid (volgens de Amerikaanse voedingsaanbevelingen). Om het even te vergelijken: in een banaan, die ook als goede bron van kalium bekend staat, zit een kwart van die hoeveelheid.
2. In de schil zitten veel voedingsvezels. In een gemiddelde aardappel wel 7 gram. Schil je je pieper, blijft er maar 1 gram voedingsvezel over. Vezels helpen je je verzadigder te voelen en zouden gunstige gezondheidseffecten hebben voor je hartgezondheid, cholesterolniveau en diabetesrisico..
3. Er zit veel vitamine C in: 29 milligram in een grote aardappel. Dat is ongeveer een derde van wat er in die andere vitamine-C bom, de sinaasappel zit.
4. Ze zijn een goede bron van mangaan - een minder bekende nutriënt. Mangaan is nodig om eiwitten, koolhydraten en cholesterol in je lichaam te verwerken, en speelt ook een rol in de botopbouw. Eén aardappel - met schil - levert je een derde van de dagelijks benodigde hoeveelheid mangaan op.
5. Er zit veel vitamine B6 in. Een minder bekende vitamine, die echter een essentiële rol speelt in onze hart-en-vaat-, spier- en zenuwstelsels en onze immuun- en spijsverteringssystemen. Eén aardappel per dag levert al bijna de helft van alle B6 die je nodig hebt.
Fotocredits: Potatoes, Jamonation
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Nee dankje, ik ben blij dat ik de aardappel uit mijn menu geschrapt heb, heel af en toe in de winter als stamppot, maar verder eet ik ze echt niet meer, jaeen patatje eens in het half jaar en dat is dan nog veel, gewoon voor de lekkere trek of omdat ik bij mijn ouders mee eet en ze iets makkelijks eten. Net als met rijst en pasta kom ik ook aan van aardappel, maar doordat ik hem uit mijn menu geschrapt heb kan ik als toetje heerlijk genieten van diverse soorten fruit, veel lekkerder. Aardappel vind ik niet eens lekker meer, nooit echt lekker gevonden. Als ik teveel op mijn bord had waren het de aardappels die ik altijd liet liggen.
Grappig dat de discussie van de aardappel naar quinoa is gegaan! Persoonlijk denk ik dat juist de variatie in de voeding helpt om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en ook helpt om aan "risicospreiding" te doen m.b.t. stoffen die minder goed voor ons zijn. Wat mij altijd zo opvalt is dat mensen het erg overdrijven met veel van iets te gaan eten of iets helemaal te schrappen uit hun voedingspatroon. Ik vind quinoa erg lekker en gemakkelijk te combineren met andere voedingsmiddelen, maar ik eet het zeker niet alle dagen. Maar dat geldt trouwens ook voor aardappels. Punt is wel dat je met vlees/vis/ei/vega en met groenten veel meer kunt variëren dan met de "zetmeelcomponent" in onze warme maaltijd. Dat is zeker een reden waarom quinoa een plek verovert heeft in onze eetcultuur. Gelukkig dan voor de Zuid-Amerikanen dat we tegenwoordig ook in Nederland quinoa (gaan) verbouwen!
Helemaal gelijk Otto... dat is er wel erg mis mee... al ligt dat niet aan de quinoa zelf.
Ik heb t zelf nog nooit gekocht en ben ook niet van plan dat te doen. Er zijn betere (zwarte 'verboden' rijst) en gelijkwaardige alternatieven.
#7 Frank, er is wel degelijk iets mis met quinoa, al ligt dat op een ander vlak dan de voedingswaarde. Het kost heel veel mensen in Latijns-Amerika hun gezondheid als wij het eten (die toch al gezond genoeg zijn om zonder te kunnen).
Als mensen liever quinoa eten moeten ze dat rustig doen... niks mis mee. Beide gewassen komen uit Latijns-Amerika - en daar vormen ze ook beiden deel van de culinaire traditie. Een aardappel is beter dan bruine vliesrijst (zwarte rijst is een heel ander verhaal).