'Basic toilet'
Een 'basic toilet' is een WC die je niet hoeft te delen met andere huishoudens en die menselijk afval hygiënisch afvoert, bijvoorbeeld naar een rioleringsstelsel of een septische tank. Dit bewaakt naast hygiëne ook de waardigheid en privacy van de toiletgebruiker. Wereldwijd hebben 700 miljoen stadsbewoners geen toegang tot zo'n WC. 100 miljoen mensen doen hun behoefte daarom in de open lucht van de stad.
Vele gevolgen
Dat zorgt voor een veelheid aan gevolgen. Vuil water en slecht sanitair laten mensen ziektes op elkaar overdragen. Ook zijn ze belangrijke oorzaken van diarree. Jaarlijks sterven er 315.000 kinderen aan diarree door slechte sanitaire omstandigheden.
Als het sanitair in een gemeenschap slecht is, werkt dat vaak door in medische instellingen, waardoor zowel patiënten als zorgmedewerkers infectiegevaar lopen. Ook houdt het mensen arm, doordat mensen vaker ziek zijn en daardoor minder goed kunnen werken en kinderen vaak vroegtijdig hun school verlaten.
Op meisjes en vrouwen heeft het gebrek aan goede toiletten nog een grotere invloed. Veilig en waardig menstrueren zonder goede, privé-wc is er niet bij, waardoor meisjes vaak stoppen met school zodra ze gaan menstrueren. Ook blijkt dat meisjes en vrouwen vaak pas in het donker op een afgelegen plek hun behoeftes doen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor verkrachting.
Meeste mensen zonder wc
De 10 landen waar relatief de meeste mensen niet beschikken over een goed toilet liggen zonder uitzondering in Afrika. Met een percentage van 83,6% voert Zuid-Soedan de lijst aan van slechtste WC-landen. Hierna volgen Madagascar (82%), Congo {80%), Ghana (79.8%) en Sierra Leone (77,2%).
In absolute aantallen voert India de lijst van meeste mensen zonder toiletvoorzieningen aan, met ruim 157 miljoen toiletlozen (op een bevolking van 1.326 miljoen Indiërs). Hierna volgt China (104 miljoen op 1.382 miljoen Chinezen). Maar China heeft ook een klein beetje goed nieuws te bieden. Het land staat bovenaan de lijst van landen waar de situatie is verbeterd. Doordat er sneller WC’s worden gebouwd dan dat de stedelijke bevolking toeneemt, hebben sinds 2000 ruim 9 miljoen Chinezen meer toegang tot goed sanitair.
Aandacht
Er zijn verschillende creatieve initiatieven om aandacht te vragen voor het gebrek aan sanitair en de diarree waar dat vooral toe leidt. Zo schreef de organisatie DefeatDD de wedstrijd Doo a Poo Haiku uit om aandacht te vragen voor diarree. Kunstenares Anastassia Elias ontwierp speciaal voor WaterAid miniatuurwereldjes in lege toiletrollen om te benadrukken dat goede steden gebouwd zijn op goed sanitair.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
""Als het sanitair in een gemeenschap slecht is, werkt dat vaak door in medische instellingen, waardoor zowel patiënten als zorgmedewerkers infectiegevaar lopen""
Idd schort het bijv in ziekenhuizen aan hygiene op de wc's. Mijn moeder ging voor onderzoek en operatie aan haar galblaas, heeft doro daar naar dewc te gaan er een fikse blaasontsteking aan overgehouden.
Michel: daar zeg je wat over toilettraining. Ik weet nog wel zo'n 30 jaar geleden toen we van die mensen uit de bush bush om het ff zo te zeggen, die dus geen wc kenden, in onze flats te wonen kregen. Die hadden geen idee wat het was, dus ze sloopten het eruit en gingen douchen onder de stortbakken. Echt waar, is echt gebeurd, want toen ze de flat kwamn renoveren vertelden de opzichter en werklui dat aan mijn ouders, dat ze gewoon op de kale betonnen vloer zonder wc dachten dat het een douche was, zoiets als in de bush een emmer met water, touwtje trekken en je krijgt de plons water over je heen om te douchen zeg maar. Vloeren en muren waren ontzettend smerig enz. Die mensen die nog steeds van dat soort landen hier mogen komen wonen zouden idd geleerd moeten worden hoe dat allemaal werkt ipv alleen maar onze taal.
Vorig jaar rond deze tijd zat ik op de fiets door hutongs in hutongs, de oude volkswijkjes van Beijing. De mensen hebben daar gezamelijk openbare toiletten. Wat mij soms opviel waren de stapelkunsten, en dat was niet met stenen ;).
Begin dit jaar in Sri Lanka; das heel wat anders, terwijl ze daar niet echt rijker zijn. Vrijwel overal nette toiletten. Dus het kan wel.
Het heeft volgens mij ook met cultuur te maken hoe men met toiletgewoontes (en hygiëne) omgaat, dus het heeft denk ik niet altijd met geld te maken. Over cultuur, in een ander artikel op Foodlog staat "hygiëne zorgt voor een cultuurshock" (kijk onder Lees ook). Daar valt tevens te lezen als zo'n toilet er is, je de mensen er ook nog op moet zien te krijgen. Daar hebben ze dus ook wat toilettraining nodig.
Ik heb al heel wat landen gezien, en het is altijd weer een verassing om naar het toilet te gaan en te beleven hoe het in het betreffende land met de toiletgewoontes gesteld is mede onder invloed qua cultuur en/of hygiëne.
Wat ik mij afvraag. Wat is de invloed van al die hygiëne op de snelheid van de toename van de wereldbevolkingsgroei?
Alsof hier alles zo goed is geregeld.
Wij spoelen ons plasje met 5-10 liter "drinkwater" weg. En als we een bruin spoortje achter laten, nog een keer om te voorkomen dat we die borstel moeten aanraken.
Ben altijd opgelucht als ik hier de Duitse grens over ga en op de snelweg staat aangegeven over hoeveel km er een WC is en of die een invalidentoilet heeft. In Frankrijk al helemaal geen probleem want daar zijn overal gratis toiletten op de snelwegen, VVV's, gemeentehuizen, openbaar, of anders gewoon even vragen bij een café.
Maar dan hier in eigen land, waar ik zekerheidshalve enkele uren voor vertrek niet meer drink. De P's zonder tankstation hebben geen WC, en dat zijn de meeste hier in het oosten en noorden. Bovendien worden steeds meer P's afgesloten terwijl je steeds langer onderweg bent. Rijkswaterstaat wil niets met WC's te maken hebben, Volksgezondheid vindt dat je minimaal 1,5 liter per dag moet drinken en voldoende water in je auto moet hebben, de gemeentes willen alleen openbare toiletten als ze geld opleveren, van camera's zijn voorzien en vanuit een luie stoel vanachter een PC te onderhouden zijn. Wildplassen mag niet (dieren uitgezonderd).
En zo knallen duizenden mensen dagelijks zittend in hun auto in een file bijna uit elkaar omdat een WC hier zonodig een "verdienmodel" moet hebben. Doe mij maar minder welvaart als dat de oorzaak is van het stelselmatig om zeep helpen van welzijn en comfort.
In Nederland ontbreken er overigens op veel publieke plaatsen toiletten voor mensen met een fysieke handicap. Is er vaak niet goed nagedacht over de plaats van de wasbak en is er m.i. achterhaalde verplichting in bouwbesluiten van een apart mannen- en vrouwentoilet, waarbij bijv. een urinoir in de hoek een veel efficiëntere oplossing zou zijn, waarbij de heren eventueel nog wat toilettraining nodig hebben.