Door snelle verstedelijking groeit het aantal stadsbewoners op sommige plaatsen harder dan het aantal toiletten dat ze nodig hebben. Wereldwijd leeft bijna 1 op de 5 stadsbewoners zonder deugdelijke po. Dat blijkt uit het onderzoek Overflowing cities - State of the World’s Toilets 2016.

'Basic toilet'
Een 'basic toilet' is een WC die je niet hoeft te delen met andere huishoudens en die menselijk afval hygiënisch afvoert, bijvoorbeeld naar een rioleringsstelsel of een septische tank. Dit bewaakt naast hygiëne ook de waardigheid en privacy van de toiletgebruiker. Wereldwijd hebben 700 miljoen stadsbewoners geen toegang tot zo'n WC. 100 miljoen mensen doen hun behoefte daarom in de open lucht van de stad.

Vele gevolgen
Dat zorgt voor een veelheid aan gevolgen. Vuil water en slecht sanitair laten mensen ziektes op elkaar overdragen. Ook zijn ze belangrijke oorzaken van diarree. Jaarlijks sterven er 315.000 kinderen aan diarree door slechte sanitaire omstandigheden.

Als het sanitair in een gemeenschap slecht is, werkt dat vaak door in medische instellingen, waardoor zowel patiënten als zorgmedewerkers infectiegevaar lopen. Ook houdt het mensen arm, doordat mensen vaker ziek zijn en daardoor minder goed kunnen werken en kinderen vaak vroegtijdig hun school verlaten.

Op meisjes en vrouwen heeft het gebrek aan goede toiletten nog een grotere invloed. Veilig en waardig menstrueren zonder goede, privé-wc is er niet bij, waardoor meisjes vaak stoppen met school zodra ze gaan menstrueren. Ook blijkt dat meisjes en vrouwen vaak pas in het donker op een afgelegen plek hun behoeftes doen, waardoor ze kwetsbaarder zijn voor verkrachting.

Meeste mensen zonder wc
De 10 landen waar relatief de meeste mensen niet beschikken over een goed toilet liggen zonder uitzondering in Afrika. Met een percentage van 83,6% voert Zuid-Soedan de lijst aan van slechtste WC-landen. Hierna volgen Madagascar (82%), Congo {80%), Ghana (79.8%) en Sierra Leone (77,2%).

In absolute aantallen voert India de lijst van meeste mensen zonder toiletvoorzieningen aan, met ruim 157 miljoen toiletlozen (op een bevolking van 1.326 miljoen Indiërs). Hierna volgt China (104 miljoen op 1.382 miljoen Chinezen). Maar China heeft ook een klein beetje goed nieuws te bieden. Het land staat bovenaan de lijst van landen waar de situatie is verbeterd. Doordat er sneller WC’s worden gebouwd dan dat de stedelijke bevolking toeneemt, hebben sinds 2000 ruim 9 miljoen Chinezen meer toegang tot goed sanitair.

Aandacht
Er zijn verschillende creatieve initiatieven om aandacht te vragen voor het gebrek aan sanitair en de diarree waar dat vooral toe leidt. Zo schreef de organisatie DefeatDD de wedstrijd Doo a Poo Haiku uit om aandacht te vragen voor diarree. Kunstenares Anastassia Elias ontwierp speciaal voor WaterAid miniatuurwereldjes in lege toiletrollen om te benadrukken dat goede steden gebouwd zijn op goed sanitair.
Dit artikel afdrukken