Een van de theorieën op het gebied van obesitas zegt dat een continu vetrijk dieet de hersenen ongevoelig maakt voor verzadings- en tevredenheidssignalen uit je buik. Nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat die desensitivering al begint in je spijsverteringsorganen. Als je eet, sturen je darmen allerlei hormonen en signalen naar je hersenen, waar op enig moment dan dopamine geproduceerd wordt zodat je tevreden en verzadigd raakt. Bij obese muizen (en mensen) is die communicatie verstoord, waardoor er steeds meer eten nodig is om dezelfde dopaminerespons op te roepen.

Een Amerikaanse psychiater, verbonden aan de Yale School of Medicine, heeft mogelijk een stof ontdekt om die negatieve spiraal te doorbreken: oleoylethanolamide. zijn onderzoek is gepubliceerd in Science.

Oleoylethanolamide is een stofje dat in de ingewanden wordt aangemaakt als daar voedsel binnenkomt. Bij obese muizen bleek een continu vetrijk dieet de oleoylethanolamide-aanmaak te onderdrukken. De mate waarin bleek te corresponderen met de afname van de dopaminerespons. Als rechtstreeks oleoylethanolamide in het maagdarmkanaal werd toegediend, dan ging ook de dopamine-aanmaak omhoog. Daarmee lijkt oleoylethanolamide een voor de hand liggende kandidaat als er gezocht wordt naar een medicijn waarmee mensen hun onbedwingbare trek zouden kunnen beteugelen. Dat suggereren de onderzoekers in TheScientist.
Dit artikel afdrukken