Op 31 mei jl. vond de Award Ceremony en prijsuitreiking plaats van de allereerste Amsterdam International Olive Oil Competition (AIOOC), in de Hotelschool The Hague in Amsterdam. Een primeur in Nederland, waar nog niet eerder een olijfolie-concours werd georganiseerd.

Nederland is niet echt een olijfolieland, zei organisator Gregor Christiaans in zijn openingswoord. Per hoofd van de bevolking gebruiken de Nederlanders een schamele 0,9 liter olijfolie per jaar.

'Streng'
Wereldwijd zijn er talloze olijfoliecompetities. Waarom zou je er dan ook in Amsterdam nog eentje organiseren? Daar is Christiaans uitgesproken over: deze competitie draait om kwaliteit. Nergens anders ter wereld zijn de criteria om voor een medaille in aanmerking te komen zó hoog. Bij de AIOOC moet een olie minimaal 45 scoren om een bronzen medaille in de wacht te slepen. Zilver geldt vanaf 60 punten en goud vanaf 75. Bij andere competities kan soms 25 punten al voldoende zijn.

De olijfoliën zijn eerder deze maand onder dezelfde condities geproefd door een vijfkoppige vakjury. Foodlog nam tijdens de proeverijdagen al een kijkje en kreeg bovendien voorafgaand aan de Award Ceremony door vakjurylid Francesca De Ritis een workshop olijfolie proeven (dat gaat net als met wijn: walsen/verwarmen in je glas, ruiken, klein slokje in je mond beluchten ('slurpen') en rondspoelen, eventueel doorslikken).

Chapeau! voor de juryleden die alle oliën hebben beoordeeld op criteria als fruitigheid, bitterheid en scherpte door ze te ruiken, te proeven en te kwalificeren. Maar ook chapeau voor de chefs die - een unicum van de AIOOC - de olies ook geproefd en beoordeeld hebben op hun culinaire kwaliteiten.

Chefs en ambassadeurs
In de zaal bij de Award Ceremony zaten producenten, sponsoren en genodigden uit 11 landen, van Spanje tot Kroatië en van Italië tot Zuid-Afrika. In totaal werden 59 medailles toegekend: 9 bronzen certificaten, 21 zilveren en 29 gouden. In alle drie de categorieën (delicate, medium, intense) was er ook een overall winnaar die een platinum certificate overhandigd kreeg. Tenslotte werden ook de 3 Chef's Choice Awards uitgereikt, door Dennis Jong (restaurant Soigne in Bussum), Richard Meijer (Sans Frou Frou in Rotterdam) en Leonardo Pacenti (Toscanini in Amsterdam) en juryvoorzitter tv-kok Alain Caron.

De ambassadeurs van Tunesië, Italië en Turkije en een afgevaardigde van de Griekse ambassade reikten de certificaten uit. Het onderstreept het belang dat aan de competitie wordt toegekend en de kansen die ondernemers zien om in en via Nederland hun product af te zetten. Zoals Christiaans half grappend zei: "Verhoging van de Nederlandse consumptie naar minstens 1,5 liter moet toch mogelijk zijn".

Voor de awardwinnende producenten biedt de AIOOC een mogelijkheid om in Nederland-groeiland voet aan de grond te krijgen. De winnende oliën zullen tijdens diverse proeverijen en beurzen - zoals Gastvrij Rotterdam komende najaar - te proeven zijn. Alle winnaars zijn terug te vinden op de site van de AIOOC.
Dit artikel afdrukken