Het Braziliaanse vleesbedrijf JBS werd zondag 30 mei getroffen door een 'organized cybersecurity attack', liet het bedrijf in een verklaring weten. Hackers legden de computersystemen binnen het bedrijf plat, met als gevolg dat JBS zijn slachterijen in de VS en Australië stil moest leggen.

Inmiddels is duidelijk dat de hack is uitgevoerd door een 'criminele organisatie die gevestigd is in Rusland'. Volgens CNBC gaat het om het hackerscollectief REvil. JBS is het slachtoffer geworden van gijzelsoftware. Een diplomatiek steekspelletje ontvouwt zich tussen de Amerikaanse en Russische regeringen. De Amerikanen verwijten de Russen dat "verantwoordelijke staten geen onderdak bieden aan ransomware-criminelen". Rusland laat weten "in direct contact te staan" met de Amerikaanse regering maar houdt zich verder op de vlakte. De FBI is een onderzoek gestart.

Omdat vrijwel alle bedrijfsprocessen tegenwoordig computerafhankelijk zijn - van het inklokken van medewerkers tot het scherpen van de messen en de snelheid van de slachtlijn - kon JBS niet anders dan een groot deel van zijn Amerikaanse en Australische slachterijen sluiten. Dat leidde tot grote onzekerheid, omdat niemand kon voorspellen hoe lang de sluiting zou duren. Bij een lange sluiting zouden de vleesprijzen flink kunnen stijgen.

In de VS verwerkt JBS 25% van al het vlees in de voedselketen (in Australië voor 20%). Dinsdag werden er in de VS 94.000 runderen geslacht, 22% minder dan een week eerder. De prijs van rundvlees bij groothandelaren steeg al meteen met iets meer dan 1%. Het aantal varkensslachtingen lag dinsdag met 390.000 dieren 20% lager dan een week eerder.

De toeleveranciers van de dieren uit de Amerikaanse feedlots luidden meteen de alarmbel, schrijft The Counter. Omdat JBS zo groot is, heeft iedere verstoring van de verwerkingscapaciteit impact op de hele vleesketen. Boeren moeten hun dieren langer op de boerderij houden en te eten geven. Consumenten kunnen te maken krijgen met lege schappen en hogere prijzen. En naarmate het stuwmeer aan slachtrijpe dieren volloopt, verschuift de balans tussen vraag en aanbod in het voordeel van de verwerkers. Door overaanbod aan het begin van de keten kunnen zij de dieren goedkoper inkopen zodra ze weer open zijn. Met andere woorden: de boeren krijgen minder voor hun dieren terwijl die inmiddels een hogere kostprijs hebben omdat ze hen langer hebben moeten aanhouden en voeren.

"Een verstoring van één dag is misschien 'miniem' in het grote geheel der dingen," zei Lee Reichmuth, veehouder en bestuurslid van de U.S. Cattlemen's Association. "Maar sluitingen van meer dan vijf dagen of zo kunnen een gigantische impact hebben voor producenten."

Zo ver zal het dit keer niet komen. Inmiddels zijn volgens JBS de problemen onder controle en is de productie in het grootste deel van de rundvee-, varkens- en pluimveeslachthuizen op woensdag 2 juni hervat.
Dit artikel afdrukken