De afgelopen 10 jaar is de broodconsumptie van Fransen met meer dan 13% gedaald: aten ze in 2003 nog 150 gram brood per dag, in 2014 is daar nog maar 130 gram van over. Toch eet 98% van de Franse bevolking brood.

Fransen zijn anders gaan eten, en dat beïnvloedt ook hun broodconsumptie. Was het vroeger de normaalste zaak van de wereld tussen de middag thuis te gaan eten, en dan even een baguette op te pikken bij de bakker, tegenwoordig eet men een broodje, salade of snelle hap buiten de deur. Ook heeft het brood zijn vaste stek bij het ontbijt verloren. Werd voorheen het meeste brood bij de bakker 's ochtends verkocht (70% van de omzet), tegenwoordig ligt het zwaartepunt in de middag (60% van de omzet nu).

Bovendien zijn de Fransen nieuwsgierig geraakt naar andere soorten brood. Ook bakkers bieden tegenwoordig behalve de baguette allerlei andere varianten brood, zoals meergranen - en niet te vergeten: langer houdbaar brood. Want de moderne Fransman heeft geen tijd meer om iedere dag langs de bakker te gaan. En komt ie wel, dan is er tegenwoordig een ruim assortiment van belegde broodjes en sandwiches, om hun 'volatielere' clientèle te blijven boeien.

Toch staan de Franse bakkers onder druk. De fédération des entreprises de boulangerie vreest dat in de nabije toekomst 10% tot 15% van de ambachtelijke bakkers zal moeten sluiten. De 'verwoestijning' van de bakkerswereld is al begonnen, schrijft Le Figaro.
Dit artikel afdrukken