Het FD probeert vanmorgen de reden voor de dalingen van de koersen van de Delhaize en Ahold te duiden. Toen afgelopen maandag de eerste geruchten dat er een fusieakkoord was bereikt naar buiten kwamen, steeg de koers van Delhaize met 8,4%. Het aandeel van Ahold steeg met 2%. De volgende ochtend opende de koers 4% hoger om 3,7% lager te eindigen. De winst van Delhaize verdampte eveneens.

Dat betekent dat het enthousiasme van beleggers voor de voorgenomen fusie afneemt. De krant verklaart de koersbewegingen uit de teleurstelling over 2 factoren. Ahold zou te weinig betalen voor Delhaize en daardoor zorgen voor een onderwaardering van het Belgische bedrijf. Daarnaast zouden de beide fusiepartners de te bereiken synergie van een half miljard euro wel erg vlotjes over de duim hebben berekend zodat beleggers twijfelen aan de realiteitswaarde daarvan.

'Op de vlakte'
Gisteren daalde de koers van Ahold opnieuw met 3,2%. De krant hoorde van analisten dat de Zaanse retailer grote beleggers en analisten heeft gebeld om de voordelen van de fusie nog eens uit te leggen. "Ze bleven wat op de vlakte. Het wekte de indruk dat ze op de achterkant van een sigarendoosje de synergie hadden berekend en hebben gedacht ‘de details komen later wel'." De precieze invulling van de synergie zou ontbreken omdat er te weinig tijd is geweest om die goed te onderbouwen nadat Delhaize en Ahold gedwongen hun fusiegesprekken moesten bevestigen toen die via een lek naar buiten kwamen.

De fusie moet nog worden goedgekeurd door de aandeelhouders van Delhaize. Dat is een mogelijke verklaring voor de daling van het aandeel Ahold.

Fotocredits: De Tijd
Dit artikel afdrukken