't Hart heeft de koe weer een imago gegeven dat niet ruikt naar stront of klinkt naar subsidie. Dat maakt zijn gesprek met Persdienstredacteur Chris van Alem glashelder. Nederland en zijn politiek zijn weer blij met de koe. Maar dan moet die wel zichtbaar blijven in de wei blijven en het woordje 'mest' niet al te veel naar boven komen. Anders is het zo gedaan met het imago van de melkkoe.
Directies van boerencoöperaties hebben het dikwijls lastig. Ze zijn in dienst van de boeren en hebben daarom het beste met hen voor. Toch lijkt het erop dat ze hen steeds bij de les moeten houden.
Stront
Er is de laatste maanden veel stront aan de knikker rond mestwetgeving. Zo'n artikeltje in de krant is een vorm van corporate communications. 't Hart waarschuwt zijn bazen - de boeren - geen gekke dingen te doen. Dat zou zonde zijn van zijn werk voor de Nederlandse koeienboer in het algemeen en die van FrieslandCampina in het bijzonder. Kennelijk luisteren boeren maar slecht naar directeuren die ze zelf duur betalen. 't Hart lijkt het nodig te vinden boeren dan maar via de krant toe te spreken en te waarschuwen: 'pas op met al die stront en ga niet lopen klagen als daardoor je prijzen straks weer dalen'.
Je moet niet denken aan stront, maar aan geld verdienen. Dat doen ze bij Carlsberg ook. Daarom kopen ze 't Hart wegMarketing
Van de week was datzelfde geluid te horen van FrieslandCampina's kleinere Nederlandse concurrenten. Melk van Nederlandse koeien is meer waard omdat mensen denken dat we ze buiten laten en niet hele stallen vol laten poepen. Als dat zo is en zelfs een echte beursgenoteerde Carlsberg een door melkboeren aangestelde baas wegkoopt, moeten die zich toch eens achter de oren krabben. Ze snappen te weinig van marketing en denken liever in stront, aantallen beesten en het verwerken van mest. Je moet gewoon denken aan geld verdienen. Dat doen ze bij Carlsberg ook. Daarom kopen ze 't Hart weg. Die vent is echt goed.
Fotocredits:Cees 't Hart, still, MVO Leiderschap
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een man die alles weet van het biotechnologisch met melk omgaan en daar markten voor maken, Piet. Het stond ook in deze krant.
En wie komt er in de plaats van `t Hart ? `t Hart heeft altijd comfortabel met het melkquotum kunnen werken. Degene die nu in de plaats van `t Hart komt zal uit een heel ander vaatje moeten tappen.
't Hart komt uit de Unilever school ('it's better to have a market than a mill') en kijkt al jaren naar de 'cascadering' van melk. Voor hem is melk allang niet meer een product dat gedronken moet worden.
#10, en dat is precies wat 't Hart probeert te zeggen (in het interview zegt hij iets over een nieuw eiwitrijkproduct voor ouderen en breek hij een lans voor zuivel als superieure eiwitbron boven soja).
Het blijft het omdraaien van de vraag van 'hoe krijgen we de productie weg?' naar 'hoe produceren we wat we weg krijgen?' Zelfde kwestie als in het draadje dat nu over de vierkantsverwaarding gaat.