De Britse super Morrisons verwees dit weekend het voorwaardelijk overnamebod van £5,5 miljard (€6,4 miljard) door de Amerikaanse investeringsmaatschappij Clayton Dubilier & Rice (CD&R) meteen naar de prullenmand, schrijft The Guardian. Ondanks het feit dat het bod met 230p ruim boven de slotkoers van vrijdag (178.45p) lag en de waarde van Morrisons op £4.3 miljard waarde uitkwam.

De kat uit de boom kijken
De raad van bestuur hoefde er niet lang over na te denken: het CD&R-bod getuigde van een "aanzienlijke onderwaardering van Morrisons en zijn toekomstperspectieven". CD&R heeft nu tot 17 juli de tijd om alsnog een bindend bod uit te brengen, of het erbij te laten. Waarschijnlijk kijkt CD&R nu even de kat uit de boom, om de reactie van politiek, publiek en investeerders op de overnamepoging te kunnen beoordelen.

Uitnodigend
Net als bij Tesco, de Britse marktleider, ligt de aandelenkoers van Morrisons op dit moment lager dan voor de coronapandemie. Dat heeft te maken met de kosten die de supermarkten hebben moeten maken voor de coronamaatregelen. Net als in het geval van bijvoorbeeld het internationaal opererende Ahold Delhaize staan die niet in verhouding tot de gestegen omzetten. Zo halveerde vorig jaar de winst van Morrisons ten opzichte van de £408 miljoen (€470 miljoen) van voor de pandemie. Supermarktenaandelen zijn sowieso relatief 'goedkoop', waardoor ze uitnodigen tot overnamepogingen.

Het maakt van supermarkten aantrekkelijke overnamekandidaten voor beleggers die op zoek zijn naar rendement. Het afgelopen anderhalf jaar hebben private equity-bedrijven in hoog tempo Britse bedrijven opgekocht, aldus The Guardian. Extra aantrekkelijk voor beleggers is de grote vastgoedportefeuille van de supermarktketens. Zo heeft Morrisons van zijn 497 winkels 85% in eigendom. Daar komen nog 19 eigen productielocaties bij, waaronder bakkerijen, slachthuizen, vissersvloten en eierboerderijen. Een kwart van wat Morrisons verkoopt is afkomstig uit de eigen toeleveringsketen.

Nieuwe partijen in het spel
Als CD&R de overname doorzet, zou een combinatie van Morrisons-gemakswinkels met de 900 tankstations die CD&R al in portefeuille heeft, voor de hand liggen. Maar het bod van CD&R zou ook andere mogelijke geïnteresseerde partijen op het spoor van de ondergewaardeerde supermarkten kunnen zetten, zegt retailanalist Bryan Roberts in The Guardian. Andere private equitypartijen, zoals KKR (dat in 2019 voor €6 miljard de margarinedivisie van Unilever overnam), of online retailer Amazon - dat al samenwerkt met Morrisons voor thuisbezorgde boodschappen.

En ook de andere Britse supermarkten zouden in beeld kunnen komen, zelfs Tesco met zijn marktwaarde van £17 miljard. In de woorden van een analist: "De hele sector is nu in het geding. Het is niet onrealistisch om te zeggen dat er binnen afzienbare tijd geen enkele beursgenoteerde Britse supermarkt meer over zou kunnen zijn."
Dit artikel afdrukken