België mag dan vooral bekend staan als (speciaal)bierland, er wordt inmiddels ook heel wat wijn gemaakt. En de Waalse wijnboeren steken hun ambities niet onder stoelen of banken: dit jaar willen ze 710.000 flessen produceren, in 2016 850.000 en dan komt het miljoen in zicht. Niet te vergelijken met het grote buurland Frankrijk, maar toch niet onaanzienlijk.

Wijnproductie Wallonië
In 2014 werden 520.000 flessen met Waalse wijn gevuld. Daarvan hadden er 112.000 een 'appellation'. De erkende appelations zijn onder andere vins de pays des jardins de Wallonie, Coteaux de Sambre et Meuse, vin mousseux de qualité en crémant de Wallonie. Die streekgebonden wijnen kwamen van 43 hectare wijngaard af. De overige productie beslaat nog eens 48 hectare.

De Waalse wijngaard is in 2015 gegroeid naar 55 hectare met appellation en 50 zonder, zegt Pierre Rion, hoofd van de vereniging voor Waalse wijnboeren (AVW), in L'Echo.

Vlaggenschip: bubbels
De Waalse wijnmakers verbouwen zowel traditionele wijnrassen (Pinot noir, Pinot auxerrois, Müller Thurgau, Chardonnay) als nieuwe hybride rassen (Solaris, Regent, Pinotin). Ze maken dan ook wijn in alle varianten, maar hebben een opvallend vlaggenschip. Bijna 7 van de 10 flessen bevatten bubbels.
Het Waalse klimaat leent zich, net als het Britse, Luxemburgse en Limburgse, bij uitstek voor wat Vlamingen 'schuimwijn' noemen. Volgens de Belgische-Nederlandse wijnmaker en terroirkenner Geurt van Renes hebben die streken inmiddels zelfs een hoger kwaliteitspotentieel dan de Champagne, de bakermat van de bubbels.

infographic waalse wijn


Fotocredits: ‘Visite Vin de Liège’ Oeno+ via Facebook
Dit artikel afdrukken