In de Ondertussen van zaterdag 11 juli en zondag 12 juli vallen mij deze berichten op:

- het hoofd van de Amerikaanse president Donald Trump 'staat niet naar een nieuwe handelsdeal' met China. Dat liet Trump zich ontvallen toen journalisten hem vroegen of de 'minihandelsdeal' die China en de VS begin dit jaar sloten een vervolg gaat krijgen (De Tijd). Volgens Trump is de relatie tussen de VS en China 'ernstig beschadigd door de coronapandemie. Trump verwijt China dat het land niet genoeg gedaan heeft om de coronapandemie te stoppen: "Ze hadden de uitbraak kunnen stoppen. Ze hadden het kunnen stoppen. Ze hebben het niet gestopt." Ook spelen de oplopende spanning in HongKong, de wijze waarop China omgaat met de Oeigoerse minderheid en de strijd om de technologische suprematie' een rol. Het miniakkoord van januari maakte een (voorlopig) eind aan anderhalf jaar handelsoorlog.

- de eerste buitenlandse vestiging van de Russische supermarktketen VkusVill (1.250 vestigingen in Rusland), amper 20 vierkante meter groot, ligt in de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (NRC). VkusVill wil een 'boerensuper' in de binnenstad zijn - met producten van lokale boeren uit de directe omgeving -, maar dan wel met de kenmerken van een 'startup uit Silicon Valley': "snelle groei, geavanceerde technologie, selfmade oprichters en een verbetering van de wereld." Wat 10 jaar geleden begon als een eenmansproject en 26.000 spaargeld, is inmiddels een supermarktketen met 10.000 werknemers en €1,15 miljard omzet. Opvallend: het ontbreken van een managementstructuur en het absolute oordeel van de klant: alles wat minder dan 5 sterren krijgt in de beoordeling, verdwijnt uit het assortiment.

- ook de eikenprocessierups, die zo veel overlast veroorzaakt dat de bestrijding ervan 'hysterische vormen' aanneemt (de Volkskrant), wordt uiteindelijk een vlinder. In dit geval ontpopt in juli en augustus een tandvlindertje. "Kijk daar eens goed naar: een grijs vloeipapiertje van zeehondenbont op anderhalve centimeter. Lief. Lekker laten zitten en doorlopen, mensen. Niets aan de hand."

New York keert langzaam terug naar normaal. Eten binnen in een restaurant mag nog niet, maar buiten mag het wel. Het leidt tot ongewenste tafelgasten: de New Yorkse ratten, die tijdens de coronacrisis op een houtje moesten bijten, weten de uit-eters razendsnel te localiseren en - in sommige gevallen - terroriseren (The Guardian).

Als alle 'tipping points' op Antartica de verkeerde kant op uitvallen, kunnen de smeltende ijsmassa's op Antartica de zeespiegel met maar liefst 57,5 meter doen stijgen. Dat voorspelt de Belgische glacioloog Frank Pattyn (Knack).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken