Verhalen rondom Corona van dit weekend vind je in 'Zet er Corona op en je onderzoek krijgt aandacht'.

In de Ondertussen van zaterdag 23 mei en zondag 24 mei vallen mij deze berichten op:

- dit weekend vierden moslims wereldwijd het einde van de ramadan met het Suikerfeest (Eid-al-Fitr). Door de coronacrisis gaat er dit jaar sober aan toe. "Vier het alleen met het eigen gezin", luidt de oproep van de Islamitische Vereniging Nederland. 'Zuur', zo'n Suikerfeest, waar "alles wat leuk is aan vasten nu niet kan" (NU.nl)? Nee, veel moslims hebben de afgelopen vastenmaand juist "de ramadan van hun leven gehad", door het intensief te beleven met creatieve manieren om met anderen contact te maken (de Volkskrant). Wel zuur is het Suikerfeest in Libanon, een land dat zich kenmerkt door een uitbundige eetcultuur. Door de al jaren slepende economische en sociale crisis, nog eens verergerd door de coronacrisis, is eten in Libanon ronduit onbetaalbaar geworden. Honger dus en helemaal geen Suikerfeest voor de Libanezen (de Volkskrant).

- kun je straks nergens meer spontaan neerploffen? De reserveringsapps schieten in ieder geval als paddenstoelen de grond uit. Voor het strand, voor een biertje aan de bar (De Standaard) en uiteraard ook voor het terras, met de nieuwe app terrasjeboeken.nl (Algemeen Dagblad). Zelfs reserveren voor je werkplek (Algemeen Dagblad) en OV-reis moet straks wellicht per app. Maar of dat voor het strand nu echt verstandig is? De Morgen plaatst vraagtekens.

- maak je op voor een oorverdovende zomer in 3 staten in het zuiden van de VS (North Carolina, Virginia en West Verginia). Na 17 jaar in de grond komen daar binnenkort 1,5 miljoen cicaden uit! (New York Times). De 17-cicaden verblijven, zoals hun naam suggereert, 17 jaar onder de grond in de vorm van larven. Als in hun 17e jaar het in het voorjaar warmer wordt, klimmen de larven omhoog, en vervellen voor de laatste keer. Dan begint een zomer van zingen: een volwassen cicade kan wel 100 decibel aan geluid voortbrengen. Dat is net zo hard als een autoradio op volle sterkte.

Geef je kip geen kus, waarschuwt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In maar liefst 28 Amerikaanse staten woedt een Salmonella-uitbraak, die al 97 mensen ziek heeft gemaakt (CNN). Het is al de tweede keer dat het CDC de waarschuwing naar buiten brengt. Amerikanen zijn dit voorjaar in nog grotere mate dan anders in het voorjaar zelf kippen gaan houden. In de supermarkten waren de eieren op, door het corona-gehamster.

Als de horeca weer open gaat per 1 juni, betekent dat een sprankje hoop voor de kalverhouders (Nieuwe Oogst). Het kalfsvlees dat Nederlanders eten, nuttigen ze in de horeca. Helaas eten we maar een paar procent van de totale productie.

'Gletsjermuizen' zijn geen beestjes, maar mosballen (NPR). Waarom en hoe ze bewegen, stelt wetenschappers nog steeds voor een raadsel. Ook het nieuwste onderzoek, met de nieuwste technieken, laat de onderzoekers verbijsterd achter.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken