In de Ondertussen van zaterdag 28 maart en zondag 29 maart vallen mij deze berichten op:

- het weekend begon met de oproep van minister-president Rutte en minister Grapperhaus om toch echt binnen te blijven. "Leg je er bij neer dat het een saaier weekend wordt. Lees een boek, heb een goed gesprek, zet Netflix aan, maar blijf zoveel mogelijk binnen,” zei Grapperhaus in het Algemeen Dagblad. Over het algemeen had de oproep succes: de stranden bleven leeg (Metronieuws). En waar het ondanks alle maatregelen toch te druk werd, zoals op de zaterdagmarkt in Ede, grepen de autoriteiten in. De marktkooplui pakten in en gingen naar huis. Zonder morren.

markt gesloten in Ede


- het gaat beter met de ozonlaag, schrijft de Independent. Uit een nieuwe studie, blijkt dat het ozongat boven de Zuidpool verder krimpt en op termijn helemaal zou kunnen sluiten. Maar tegelijkertijd heeft zich een nieuw verschijnsel voorgedaan: er is een ozongat ontstaan boven de Noordpool, schrijft Nature. Naar alle verwachting is dat tijdelijk en zal het met het opwarmen van de atmosfeer na de poolwinter weer verdwijnen. In de atmosfeer speelt zich nog meer af: de Volkskrant toont de 'bruinrode gloed van methaan', het onzichtbare broeikasgas dat, na CO2, verantwoordelijk voor zo’n 20 tot 30 procent van de stijging in wereldwijde temperatuur. Sinds de Industriële Revolutie is de totale hoeveelheid methaan in de atmosfeer verdubbeld. En 50 tot 60% daarvan is op het conto van menselijke activiteit te schrijven.

- in Knack zegt de Vlaamse journaliste Annelies Hart: "lockdown is een ramp voor mijn eetstoornis". Hart wijst op de 'voor-en-na-corona-memes' die populair zijn op de sociale media. Voor haar is de quarantaineperiode een ramp, omdat het haar zorgvuldig opgebouwde structuur van bewegen en werken, plus de sociale controle van haar omgeving in één klap onderuit haalt. Hart: "Dit soort memes zijn grappig voor enkelen, kwetsend voor velen. Ze herinneren mensen met een eetstoornis, een laag zelfbeeld of aangeboren zwaarlijvigheid ongevraagd aan het getal op de weegschaal. Maar zijn die een paar extra kilo's echt onze grootste bekommernis? De wereld staat op zijn kop, we verliezen dierbaren en leven in angst. Echt niemand zal over die 'coronakilo's' vallen. Veel wijzer is het om elkaar wat liefde te sturen, in plaats van daar nog wat overbodige angsten bij te smijten."

"Nederland mag in zijn handjes knijpen dat er zoveel voedselproducenten en sterke ketens zijn. Ons land is wel het laatste land waar lege schappen ontstaan." Dat zegt boerenbaas Marc Calon in Nieuwe Oogst. Daar voegt hij aan toe: "'Hoe het verdergaat, weet niemand. De schrik zit er nu in, maar mensen zijn kort van geheugen. Ik denk dat er wel meer regionalisatie zal plaatsvinden, minder globaal en meer Europees dus. De pendule van de globalisering slaat nu de andere kant op. De middenklasse heeft nauwelijks kunnen profiteren van de globalisering. Nu moeten de mondkapjes uit China komen."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken