In de Ondertussen van zaterdag 30 mei en het pinksterweekeinde van 31 mei en 1 juni vallen mij deze berichten op:

Verhalen van dit weekend rondom Corona vind je in het Corona-effect.

- morgenochtend om 5.30 uur meldt zich voor het eerst een cruiseschip op gas in de Rotterdamse haven (Algemeen Dagblad). Het spiksplinternieuwe cruiseschip IONA komt voor onderhoud naar Rotterdam. Het schip vaart op LNG, vloeibaar aardgas en heeft, voordat er mensen aan boord kunnen, een onderhoudsbeurt nodig. Óf er mensen aan boord zullen gaan, is nog maar de vraag. De cruisevaart ligt wereldwijd zo goed als stil als gevolg van de coronacrisis. Voor Wijk aan Zee liggen inmiddels tientallen cruiseschepen voor anker, zonder gasten en zonder bemanning.

- Amerikaanse winkels die nu de lockdown-maatregelen versoepelen weer open gaan, vrezen een 'tsunami' aan retouren (BusinessInsider). Tijdens de lockdown is er veel meer online geshopt dan voorheen. Maar liever dan spullen terug te sturen, brengen Amerikanen die terug naar de winkel. Dat kan nu weer. Een onderzoek onder 2.000 Amerikanen liet zien dat 60% minstens één item klaar hadden liggen om terug te brengen. Om de berg aan retouren veilig te verwerken, ook voor de medewerkers, zullen winkels de teruggebrachte goederen in quarantaine houden of zelfs buiten opslaan. Pas na 72 uur gaan ze schoongemaakt en opnieuw in de handel gebracht worden.

- windmolens draaien standaard met de klok mee. Onderzoekers ontdekten dat 's nachts tegen de wind in laten draaien in een windmolenpark meer energie oplevert (Trouw). Althans, op het noordelijk halfrond. De onderzoekers berekenden - in een model - de luchtstromingen en krachten rond een windturbine die links- of rechtsom draait, en berekenden het mogelijke effect op een tweede turbine benedenwinds. Overdag maakte de draairichting geen verschil. 's Nachts zou het opgewekte vermogen "tot maar liefst 23 procent hoger kunnen zijn als je de bovenwindse turbine tegen de klok in laat draaien." Verschillende effecten spelen een rol, zoals temperatuurverschillen aan de grond en en in hogere luchtlagen, en zelfs het 'Coriolis-effect': stromende lucht wordt uit de koers geduwd door de draaiing van de aarde. En als laatste, het 'zog' van de voorste molen.
Waarom draaien windmolens eigenlijk met de klok mee? Gewone windmolens draaien tegen de klok in. Het blijkt een kwestie van onderscheidend vermogen. Een van de ontwerpers van het eerste uur, de Deen Erik Grove-Nielson, koos in 1978 voor draaien met de klok mee. Aerodynamisch leek het niet uit te maken. Zijn bedrijf, met de onderscheidende draairichting, werd uiteindelijk marktleider.

Het raadsel van de knakpaling lijkt opgelost: het zijn scheepsschroeven die de palingen ook buiten het migratieseizoen de kop kosten. Maar om het helemaal zeker te weten, zoekt onderzoeker Niels Brevé nog vrijwilligers, onder hengelaars, wandelaars en binnenvaartschippers om 'knakalen' bij hem te melden (NU.nl).

Bij een kwart (!) van de Nederlandse huishoudens staat een opzetzwembad in de achtertuin. Nog eens 20% van de Nederlandse huishoudens overweegt een zwembad aan te schaffen (Algemeen Dagblad). Niet doen, waarschuwt waterbedrijf Vitens. Daar hebben we gewoon niet genoeg water voor. Waterschaarste in Nederland? Check onze nieuwe context.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken