In de Ondertussen van zaterdag 21 maart en zondag 22 maart vallen mij deze berichten op:

- zelfs als Nederlanders weten hoe ze zich moeten gedragen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, gedragen ze zich er niet naar. Dat bleek dit weekend wel uit de naar het strand en de natuur trekkende massa's. Maar Nederland is zelfs een gewillige prooi voor corona, door onze slechte hygiëne, kopt de (Telegraaf). Uit onderzoek onder 15.000 Nederlanders blijkt dat 80% van de bevolking zijn handen niet lang genoeg wast, 70% niet weet dat aanraken van het gezicht het virus kan laten nestelen, meer dan 50% nog altijd naar plekken gaat waar meer dan 20 personen samen komen en jongeren zo'n 5 keer per dag knuffelen of handen schudden. Om daar verandering in te brengen, zijn vier elementen nodig, zegt neuropsycholoog Erik Scherder: bewustwording, de hele omgeving moet mee doen, 'wakker worden en bedenken: dit wordt mijn prioriteit' en duidelijk maken wat de beloning is: niet ziek worden, uitstel van de piek in de ziekenhuizen en wellicht levens redden.

- van de 4 seizoenen is de lente de afgelopen 50 jaar het sterkst opgewarmd, meldt de NOS. Dat heeft ook gevolgen voor de koolmees: al sinds 1955 houdt het NIOO een soort van 'burgerlijke stand' bij voor koolmezen. Die laat zien wat de gevolgen in de seizoenscyclus zijn voor de koolmees. Vogelkijkers van over de hele wereld kijken mee met de webcams van Beleef de Lente, aldus NatureToday. Wordt het eerder warm, dan zijn er eerder rupsen, maar voor de koolmees blijkt het lastig de broedtiming daarop aan te passen. Toch is er een voorspelling, op basis van de 'beukennoten-index'. De hoeveelheid nootjes is een indicatie van hoeveel koolmeesjes de winter zullen overleven. Het waren er vorig jaar weinig. De zachte winter was dan weer gunstig. Er zijn al meerdere keren verkennende koolmezen gesignaleerd bij en in de nestkast van Beleef de Lente. "Het zou wel eens een goed broedseizoen zou kunnen worden."

- de kreet ‘hamsteren’, dat kan niet meer. Albert Heijn zal na afgelopen week naar een nieuwe kreet moeten omzien. Dat zegt paleontoloog Jelle Reumer in Trouw. Voor het verzamelen van eten beschikt een hamster over boodschappentassen in de vorm van wangzakken. Daar kan een hoeveelheid voedsel in worden opgeslagen om zo naar de burcht te worden getransporteerd. Het werkwoord hamsteren is ontleend aan die bezigheid van voedsel verzamelen, opslaan in wangzakken en meenemen naar de burcht. De rest is een kwestie van associatie; mensen die voedselvoorraden inslaan om mee naar huis te nemen, hamsteren daarmee dus ook. Onze blauwe grootgrutter gebruikte het werkwoord én licht karikaturale afbeeldingen van Cricetus cricetus, de Europese hamster, jarenlang in advertentiecampagnes, maar zal daar na het volstrekt schaamteloze hamsteren van deze week iets anders voor moeten verzinnen. Misschien kunnen we hamsteren voortaan ‘korenwolven’ noemen? De korenwolf is de Nederlandse naam voor de Europese hamster.

'Ik verwacht niet dat boeren voor 2023 te maken krijgen met een nieuw landbouwbeleid.’ Dat zegt de Brusselse lobbyist van Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO) in Nieuwe Oogst. Wel een beetje raar, want dat nieuw landbouwbeleid had nou juist een vliegende start moeten maken. De zaak zit vast op de vraag hoeveel geld er beschikbaar is. Zolang er geen overeenstemming is over de Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027, kunnen geen besluiten worden genomen over het landbouwbeleid. Vorige maand bleken de discussies over het meerjarenbudget muurvast te zitten. Daar komt nog eens bij dat de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans de boel ook nog eens vertraagt . Het nieuwe GLB moet namelijk sporen met het beleid om in 2050 te komen tot een klimaatneutrale en milieu- en biodiversiteitsvriendelijke EU. Door de coronacrisis schuift de uitwerking van die Green Deal schuift minstens een maand op.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken