Verhalen van 20 en 21 juni rondom Corona vind je in ‘Hebben deze mensen dan niets onthouden van de afgelopen maanden?’

In de Ondertussen van zaterdag 20 juni en zondag 21 juni vallen mij deze berichten op:

- vergeet toiletpapier, gist of bloem: het nieuwe hamsterproduct is ingeblikt vlees, zoals Spam en corned beef (Bloomberg). De verkopen van blikvlees - een stagnerende markt - laten de afgelopen maanden een ongekende groei zien. In eerste instantie kwam ingeblikt vlees in the picture doordat mensen lang houdbare levensmiddelen gingen inslaan bij de uitbraak van het coronavirus. Daarna wakkerden berichten over vleesschaarste (met name in de VS) de aankopen aan. Ook de economische crisis speelt een rol: ingeblikt vlees is goedkoper dan vers. Maar onderschat vooral de behoefte aan comfort food niet, in combinatie met nostalgie, in onzekere tijden. De vorige boom in blikvlees was tijdens de Grote Depressie in de jaren '30 van de vorige eeuw.

- sinds 2008 leggen de Italianen 's zomers witte dekkleden op de Presena-gletsjer. De gletsjer is sinds 1993 al een derde van zijn volume kwijtgeraakt en door er witte - zonlicht weerkaatsende en verkoelende - lappen over te leggen weten de natuurbeschermers het smeltproces te vertragen. Inmiddels wordt 100.000 vierkante meter afgedekt met lappen van 5 bij 70 meter. Zes weken kost het om de dekkleden aan te brengen; en ook weer 6 weken om ze weg te halen. Dat gebeurt in september weer (The Guardian).

- niet 3, maar zeker 6 mensen zijn vorig jaar overleden aan de gevolgen van de listeriabacterie die in vleeswaren zat van vleeswarenmaker Offerman. Ook hebben twee vrouwen een miskraam gehad en zijn 35 mensen ziek geworden. Dat meldt de NVWA in zijn jaarverslag. De toezichthouder besteedde vorig jaar de helft van zijn uren aan het bewaken van de voedselveiligheid. Ook dierziekten vallen binnen het takenpakket: zo verwerkte de NVWA vorig jaar 81 meldingen van mogelijke varkenspest (klassieke en Afrikaanse). Alle meldingen bleken loos. De vaakst aangetoonde, gemelde dierziekte was zoönotische salmonella bij pluimvee (32 positief geteste meldingen). Vogelgriep werd 132 keer gemeld, maar slechts in 2 gevallen positief vastgesteld. Door de grote inzet voor voedselveiligheid komt de capaciteit voor het opsporen van fraudegevallen (voedselintegriteit) in het geding: "Zo is er geen opsporingscapaciteit ingezet voor het toenemend aantal meldingen van fraude ten aanzien van voedselintegriteit (waaronder Beter Leven, fair trade, oorsprong), waarbij de veiligheid van het voedsel niet in het geding was", aldus de Verantwoordingsrapportage die samen met het Jaarbeeld het jaarverslag vormt (Boerderij).

"We kunnen niet alleen op technologie vertrouwen om existentiële milieuproblemen, zoals klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en vervuiling, op te lossen," zeggen Australische onderzoekers. "Technologie kan ons helpen om efficiënter te verbruiken, bijvoorbeeld door energie of grondstoffen te besparen, maar deze innovatieve verbeteringen kunnen geen gelijke tred houden met onze steeds toenemende consumptie." Met andere woorden: de echte reden voor de milieucrisis is overconsumptie. De onderzoekers publiceerden hun studie in Nature Communications (Knack). Streven naar welvaart is eigenlijk gevaarlijk en leidt tot vernietiging op planetaire schaal. Rijkdom is niet inherent goed. Volgens de onderzoekers zijn welvarende burgers verantwoordelijk voor de meeste consumptie en daarmee de belangrijkste aanjager van wereldwijde milieuproblemen, maar ligt daar ook de sleutel tot een oplossing: "ecotaks, groene investeringen, herverdeling van vermogen door middel van belastingheffing en een maximum inkomen, een basisinkomen en verkorte werktijden."

En er is nog iets wat technologie evenmin kan oplossen: de combinatie van te veel warmte en vocht ontregelt het 'machientje' van de mens om daarmee om te gaan. Ons transpiratiemechanisme kan extreme hitte (temperaturen boven de 40 graden) die gepaard gaat met hoge luchtvochtigheid gewoon niet aan. Om de gevolgen van de opwarming van de aarde te meten, gebruiken onderzoekers een zogeheten wet-bulb globe temperature (WBGT), die rekening houdt met vochtigheid, de windsnelheid en de rechtstreekse straling van de zon. Denk aan de 'gevoelstemperatuur' in de winter, maar dan dus voor warmte. Als de WBGT-temperatuur oploopt tot 35 graden, kan de mens niet meer afkoelen. "Zelfs de allerfitste mens met een onbeperkte voorraad drinkwater zal onder die omstandigheden binnen enkele uren overlijden" (Algemeen Dagblad, via Topics).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken