Verhalen van 19 juni rondom Corona vind je in ‘Kabinet wist van tekorten aan beschermingsmiddelen bij verpleeghuizen’.

In de Ondertussen van vrijdag 19 juni vallen mij deze berichten op:

- je best moeten doen om aan te komen? Maar weinig mensen nemen dat serieus. Waar de afgelopen jaren de nadruk ligt op overgewicht en moeten afvallen, blijft een haast vergeten groep over die juist gewicht moet bij-eten (Parool). Karima el Bakkali, die wilde aankomen omdat ze kampte met ondergewicht, zocht tevergeefs naar wat preciezer advies dan ‘probeer aan te komen’. Zij besloot het proces van haar zoektocht te delen op haar blog en Facebookgroep Get fat with me. De online groep groeide uit tot een gemeenschap van bijna 10.000 vrouwen. In die community kunnen vrouwen (en ook mannen) terecht voor tips om aan te komen, maar ook voor steun en motivatie. Bijvoorbeeld hoe om te gaan met ‘thinshaming’, een bekend probleem bij de leden. Houd van jezelf, ‘hoe dun of dik je ook bent.’

- nog nooit eerder was het in mei zo warm in Siberië (NOS). NOS-weerman Peter Kuipers Munnike spreekt van de “grootste temperatuurafwijking ter wereld’’. Volgens onderzoekers warmt Siberië sneller op dan de rest van de aarde. Door de warmte ontdooit de permafrost en gaat organisch materiaal rotten. Dat zorgt voor extra broeikasgas-uitstoot in de vorm van methaan en jaagt de opwarming van de aarde verder op. Ook zijn er opvallend veel bosbranden en insectenplagen. Een ander onvoorzien effect van het ontdooien van de permafrost is dat er scheuren ontstaan in pijpleidingen. Het brandstoflek dat eerder deze maand ontstond bij de Siberische stad Norilsk is er naar alle waarschijnlijkheid het gevolg van.

- het mineraal olivijn legt, als het verweert, CO2 uit de atmosfeer vast. Het idee om van die chemische eigenschap gebruik te maken dateert al uit de jaren '50, maar met de aandacht voor klimaatverandering is ook olivijn weer serieus in de belangstelling gekomen (NRC). Bij Deltares in Delft loopt de komende 2 jaar een veldproef. Olivijn is een magnesium-ijzer-silicaat, dat verweert onder invloed van zuur en water. In theorie kan 1 kilo olivijn 1 kilo CO2 uit de lucht omzetten in bicarbonaat, dat neerslaat als kalk. Een kilo (vermalen) olivijn desintegreert in 5 tot 10 jaar volledig. In Delft liggen nu 11 veldjes van 1 vierkante meter. Om uit te proberen onder welke condities olivijn het best verweert en hoe het dus eventueel toe te passen is. Want: stel dat je 7 kubieke kilometer uitstrooit op plekken waar het goed verweert, dan zou de concentratie CO2 in de atmosfeer in enkele decennia te reduceren zijn tot het niveau van voor de industriële revolutie. "Alleen, 7 kubieke kilometer, weet jij waar je dat onder de juiste condities kwijt kan? Je kunt het niet diep in zee gooien of in een lege woestijn verspreiden, daar doet het niks”, zegt Jos Vink van Deltares.

Vier van de vijf wolvenwelpen die dit voorjaar op de Veluwe geboren werden, zijn waarschijnlijk dood. Er is nog maar van één welp DNA aangetroffen (Trouw). De wolf die vorige maand in Limburg en Oost-Brabant onder meer het kalf van een Schotse Hooglander heeft aangevallen, blijkt een alpiene wolf. Dat is een unicum: Alpiene wolven leven in de Franse en Italiaanse Alpen. De wolven die in Nederland zijn waargenomen, kwamen zonder uitzondering uit de laaglanden van Centraal-Europa.

De gebakkramen die normaal in de winter open zijn, zijn dat nu al in de zomer (Algemeen Dagblad) en de strandtenten die normaal 's winters de deuren sluiten, willen overwinteren - open welteverstaan! (Telegraaf). Het komt allemaal door de coronamaatregelen. Willen de uitbaters de klap van de verplichte horecasluiting te boven komen, dan moeten ze langer open kunnen blijven. Vinden ze.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken