Het Coronanieuws van 16 mei, 'We zijn doodenge mensen aan het worden', en 17 mei, EU-commissaris over reizen in de Corona-crisis: ‘Es gibt ja auch noch die Winterferien’, vind je door te klikken op de titels.

In de Ondertussen van zaterdag 16 mei en zondag 17 mei vallen mij deze berichten op:

- de combinatie van tapirs en mestkevers kan de redding van het Amazone-oerwoud betekenen. De tapir (Tapirus terrestris), een verre verwant van het varken en het grootste zoogdier in Zuid-Amerika, eet bijna alles wat hij op zijn weg door het oerwoud tegenkomt en produceert enorme hopen poep. Tjokvol zaden. Bovendien heeft de tapir een voorkeur voor bospercelen die door bosbranden of menselijke ontbossingspraktijken kaalgeslagen zijn. Daar poepen ze dus ook extra veel. De poep wordt door mestkevers uit elkaar getrokken en 'verwerkt', inclusief de erin aanwezige zaadjes (ScienceNews).

- studenten en alcohol zijn zo ongeveer twee handen op één buik. Maar die buik mag niet dik worden, want jonge vrouwen moeten ook nog aan het slankheidsideaal voldoen. Om toch lekker te kunnen drinken, vertoont een schrikbarende 82,7% van de jonge Australische studentes in een nieuw onderzoek 'drunkorexic behaviour' (Eurekalert). Drunkorexia is het overslaan van maaltijden, light of suikervrije drankjes drinken, laxeerpillen nemen of extra sporten om te compenseren voor de calorieën uit alcohol. Voor 28% van de meiden in de onderzoeksgroep (van 479 deelnemers) was dit minstens 25% van de tijd normaal gedrag.

- in een fascinerende reportage beschrijft The Atlantic wat er zich op dit moment op Antarctica afspeelt. Het goede nieuws is dat het continent coronavrij is. Maar om dat zo te houden, schroeven de landen die er de grootste aanwezigheid hebben - Australië en de VS - hun onderzoeksprogramma's stevig terug. Opvallend genoeg doen China en Rusland dat juist niet. Die landen lijken van de coronocrisis te profiteren om hun claims te versterken. Dat doen ze vooralsnog onder het mom van wetenschappelijk onderzoek en militaire aanwezigheid. China is het vooral te doen om het vissen op krill, Rusland zou het gemunt hebben op mineralen. Antarctica - waar een internationaal verdrag tot 2048 mijnbouw verbiedt - is het toneel van "een geopolitiek conflict in de vorm van economische controle, wetenschappelijk leiderschap en polair machtsvertoon."

De kerk betreurt het dat er niet gezongen kan worden. Berucht zijn de gevallen waar samenzang tot ongehoord hoge besmettingen heeft geleid, zoals bij die ene Johannes Passion in het Concertgebouw. Natuurlijk, psalmen, hymnen en geestelijke liederen kunnen buiten de kerk gezongen worden, schrijft het christelijke Nederland Dagblad. Toch zal dat niet goedmaken dat er voorlopig in kerkdiensten niet gezongen kan worden, zeggen kerkmusici en theologen. Juist samen zingen doet iets met mensen. ‘De hemel gaat open’, ‘je stijgt boven jezelf uit’, ‘het resoneert in je hart’, zeggen ze. Bovenal noemen ze het samenbindende aspect van zingen: je moet naar elkaar luisteren, dezelfde toon zoeken en je laten opnemen in een groter geheel. Het werkt als sterk bindmiddel. Daarom is het pijnlijk dat de kerk - het lichaam van Christus dat uit zo veel delen bestaat - het zonder samenzang moet doen. Is dat devote flauwekul? Helemaal niet, zegt de mediamieke neuroloog en hoogleraar Eric Scherder. Zingen maakt het knuffelhormoon oxytocine vrij en geeft een sterk gevoel van bij elkaar horen. Scherder: "Door dat stofje krijg je een gevoel van saamhorigheid, van: we zijn dol op elkaar. Samen zingen geeft een gevoel van warmte."

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken