Verhalen van 10 juli rondom Corona vind je in ‘Besmet raak je thuis, op het werk of in familiekring - de rest is toeval’.

In de Ondertussen van vrijdag 10 juli vallen mij deze berichten op:

- de Britse regering verklaart obesitas de oorlog (The Guardian) met een reeks spectaculaire maatregelen (The Times). Sinds de Britse premier Boris Johnson eerder dit jaar zelf op de intensive care belandde met Covid-19, is hij een stuk minder vrijblijvend over de Britse obesitasproblematiek. Volgens bronnen in de directe nabijheid van de premier zou er een lijst komen met ongezonde producten waar 2-voor-de-prijs-van-1-aanbiedingen verboden zijn, worden snacks en snoep bij de kassa's verbannen en moeten restaurants verplicht worden het aantal calorieën van hun gerechten op het menu te vermelden (Distrifood). Bijna één op de 3 Britten is te zwaar, Johnson zelf ook.

- alleen al om de titel het vermelden waard: 'Cono Kaasmakers ziet brood in vleesvervangers' (Boerenbusiness). Cono Kaasmakers brengt in samenwerking met Vivera (van de plantenbiefstuk) een nieuwe kaasschnitzel met Beemster kaas op de markt. Maar dan een vegetarische. "Je ziet het vegetarische schap groter worden en daarin zien wij veel kansen", zegt Jiska de Jong, brand manager Beemster kaas bij Cono. Niet verwonderlijk dus dat Cono en Vivera kijken of er nog meer mogelijkheden zijn om andere vegetarische producten met Beemster kaas te kunnen ontwikkelen. Maar dat zal géén plantaardige melk zijn, zegt Cono. "De basis is en blijft het verwaarden van de melk voor onze leden-melkveehouders."

- voor degenen die geen genoeg kunnen krijgen van citizen science gaat vandaag weer een nieuwe mogelijkheid van start: muggenziften. Grapje. Door de milde weersomstandigheden verspreiden en ontwikkelen steekmuggen zich snel. Ze veroorzaken niet alleen overlast, maar kunnen ook virussen overdragen op mens en dier. De afgelopen jaren zijn er in Zuid-Europa al uitbraken geweest van tropische ziekten als Westnijlziekte en knokkelkoorts. Ook Nederland is kwetsbaar voor uitbraken van door muggen overgedragen ziekten, door de grote bevolkingsdichtheid (van mens en dier) en ons waterrijke grondgebied. Meld wekelijks de mate van muggenoverlast op muggenrader.nl en help mee meer zicht te krijgen op de muggenintensiteit in ons land (WUR).

In Nieuw-Zeeland stelt de verdwijning van een complete kolonie zeldzame shore plovers (Nieuw-Zeelandse plevieren) vogelbeschermers voor een raadsel (Independent). In februari verplaatsten wetenschappers 29 vogels naar Mana Island, in de hoop daarmee de ernstig bedreigde vogelsoort te redden. Er zijn er nog zo'n 250 over in het wild. Drie van de verplaatste vogels zijn teruggevonden op het vasteland. De overige 26 zijn zoek, waarschijnlijk ten prooi gevallen aan rat of kat.

Een dier dat al 6.000 jaar verdwenen is van de Britse eilanden maakt zijn rentree. De bizon (The Guardian). Als alles lukt, zullen er begin 2022 4 wilde bisons losgelaten worden in een voormalige naaldbomenplantage in Kent. De stier en 3 koeien, afkomstig uit Nederland (waar de wisent al jaren geleden gereïntroduceerd werd) of Polen, zullen zichzelf moeten zien te redden en bijdragen aan een gevarieerder landschap en biodiversiteitsherstel. Voor het project is £1 miljoen beschikbaar.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken