Europarlementariër Jan Huitema (VVD) maakt zich hard voor het handhaven van de Europese dierenwelzijnseisen in de internationale context. In een column op Boerderij vertelt hij op het spoor gezet te zijn door de import van legbatterij-eieren uit derde landen (Oekraïne). Binnen de EU zijn legbatterijen sinds 2012 verboden, maar 'via de achterdeur' blijken goedkopere legbatterij-eieren toch op de Europese markt te komen. Huitema vind dat 'onacceptabel'. Hij zocht naar manieren om dierenwelzijnsafspraken afdwingbaar te maken. In de onderhandelingen rond het nieuwe vrijhandelsakkoord tussen de EU en VS, het Translatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), denkt hij die ruimte gevonden te hebben. Bij het TTIP kunnen namelijk wèl afspraken gemaakt worden over dierenwelzijn.

'Net zo'n breekpunt als de chloorkip'
Huitema schrijft: "Hier in Brussel probeert men op alle mogelijke manieren de Europese onderhandelaars ertoe te zetten vast te houden aan Europese normen voor Amerikaanse producten. Sommige voorbeelden zijn aansprekend, zoals de chloorkip en hormoonvlees. Over de huisvestingseisen van bijvoorbeeld kalveren, varkens en pluimvee, zoals het verbod op legbatterijen, wordt echter veel te weinig gesproken. Wat mij betreft moet dit net zo'n breekpunt worden als de chloorkip, waar onze Europese onderhandelaars nu niet meer omheen kunnen. Wanneer de Europese Commissie niet weet te bewerkstelligen dat Europese standaarden worden gehandhaafd, ontstaat oneerlijke concurrentie voor Europese ondernemers die zich wél aan de strenge dierenwelzijnseisen houden."

Transparantie
De TTIP-onderhandelingen verlopen moeizaam en zorgen voor veel onrust in Europa. De Europese commissaris Cecilia Malmström streeft er naar deze onrust te minimaliseren door zoveel mogelijk transparantie te bieden. Zo publiceerde de EU sinds november al een aantal conceptteksten, waaronder die over dierenwelzijn.
In het begeleidende factsheet stelt de EU: TTIP will not affect EU animal welfare laws. The EU wants to set up a formal dialogue on animal welfare with US government regulators. We aim to do this in all our bilateral trade agreements so as to promote the highest standards of animal welfare possible.

Fotocredits: legbatterij, Compassion in World Farming
Dit artikel afdrukken