'Net zo'n breekpunt als de chloorkip'
Huitema schrijft: "Hier in Brussel probeert men op alle mogelijke manieren de Europese onderhandelaars ertoe te zetten vast te houden aan Europese normen voor Amerikaanse producten. Sommige voorbeelden zijn aansprekend, zoals de chloorkip en hormoonvlees. Over de huisvestingseisen van bijvoorbeeld kalveren, varkens en pluimvee, zoals het verbod op legbatterijen, wordt echter veel te weinig gesproken. Wat mij betreft moet dit net zo'n breekpunt worden als de chloorkip, waar onze Europese onderhandelaars nu niet meer omheen kunnen. Wanneer de Europese Commissie niet weet te bewerkstelligen dat Europese standaarden worden gehandhaafd, ontstaat oneerlijke concurrentie voor Europese ondernemers die zich wél aan de strenge dierenwelzijnseisen houden."
Transparantie
De TTIP-onderhandelingen verlopen moeizaam en zorgen voor veel onrust in Europa. De Europese commissaris Cecilia Malmström streeft er naar deze onrust te minimaliseren door zoveel mogelijk transparantie te bieden. Zo publiceerde de EU sinds november al een aantal conceptteksten, waaronder die over dierenwelzijn.
In het begeleidende factsheet stelt de EU: TTIP will not affect EU animal welfare laws. The EU wants to set up a formal dialogue on animal welfare with US government regulators. We aim to do this in all our bilateral trade agreements so as to promote the highest standards of animal welfare possible.
Fotocredits: legbatterij, Compassion in World Farming
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het TTIP is zo enorm erg nog niet, waar de meeste mensen tegen stemmen is de clausule ISDS. Die willen we niet, want als wij in NL of Europa chloorkip weigeren omdat het niet aan onze eisen voldoet zou het met ISDS mogelijk zijn om onze regering aan te klagen en dat zou zo'n bedrijf nog kunnen winnen ook. TTIP met onze hele eigen strenge regels, prima, geen idee waaom het eigenlijk nodig als er toch al gehandeld wordt..........maar geen ISDS clausule.
Blijkbaar raak ik een gevoelige snaar bij je Herman, dat je je beledigd voelt, sorry daarvoor. Het gaat mij om de systematiek, niet om de inhoud en de anti kernwapenlobby was bereid éénzijdig te 'ontwapenen' , net zoals WD en PvdD dat zijn. Je mag daar ook nog wel de linker vleugel in de kamer onderschuiven. Als je vind dat de bioindustrie afgeschaft moet worden, je de nertsenhouderij over de grens kiept, álle landbouwhuisdieren het recht moeten hebben om buiten te lopen, weidegang voor koeien als verplicht in de wet op wilt nemen dan vindt ik dat in het internationale speelveld gezien een nogal eenzijdige opstelling. En ik schat WD en PvdD wel wat hoger in dan een activistenclubje.
Die antikernwapendemonstratie in 1983 in Den Haag heb ik zelf nog mogen aanschouwen, Jos. De grootste demonstratie ooit in ons land, 550.00 betogers tegen de plaatsing van SS-20 NAVO-raketten in ons land. Ik vind het een belediging voor die toenmalige beweging om haar met de huidige dierenactivisten te vergelijken :-). Zie jij hen een half miljoen mensen de straat op krijgen? Overigens heeft het ook toen niets geholpen. De toenmalige premier Lubbers had een geniale oplossing: hij was bereid van de plaatsing af te zien als de Russen hun op Europa gerichte projectielen zouden ontmantelen. Een aanbod waarvan eenieder kon voorspellen dat het werd geweigerd. Er kwam niet eens een antwoord op het nep-ultimatum. Maar het nam de dissidenten in zijn eigen CDA-regeringsfractie de wind uit de zeilen. Lubbers kocht tijd. Die verstreek en het massale protest verschrompelde met de jaren tot er niets van over bleef.
Herman, je weet best dat WD en PvdD dit nooit zullen doen. Ja, wel vergelijkbare clubjes ondersteunen maar in essentie gewoon dáár de strijd voeren, waar ook wat te winnen valt. Ik vergelijk het vaak met de anti kernwapen lobby in de jaren 80 welke de slogan hanteerde: help kernwapens de wereld uit, te beginnen in Nederland.
Dit is wat de NVV al jaren geleden predikte; Wat hier geconsumeerd mag worden, moet hier ook geproduceerd mogen worden!
Gevolg: als je een productiewijze verbied moet je hier het product ook niet meer willen verkopen (lees: een verbod op het verkoop daarvan!)
En dan ook meteen tot in de kleinste details, zoals het kattenvoer van wakkerdier.
Wordt nog een hele kluif in het kader van TIPP.